Campanya veïnal per canviar de nom l’avinguda de Borbó

Les entitats proposen rebatejar-la com ‘Els Quinze’, el nom amb que es coneix popularment la zona

 

L’AV de Torre Llobeta ha iniciat una campanya per canviar el nom de l’avinguda de Borbó per avinguda o passeig Els Quinze. ‘Els Quize’ és el nom amb que popularment es coneix la cruïlla del passeig de Maragall i l’avinguda de Borbó i els seus voltants. La iniciativa compta amb el suport de la Taula Unitària per la República, la plataforma que va liderar el canvi de nom de la plaça de Llucmajor per plaça de la República.

Els veïns han iniciat una campanya de recollida de signatures per tal que districte aprovi aquest canvi de nomenclàtor. “Tenim molta feina, és un tema per anar fent tranquil·lament ho tenim clar, però comptem amb la ciutadania, estem fent recollida de signatures i estem convençuts que tindrem molt suport”, comenta Josep Maria Martí, membre de la Taula Unitària per la República.  Un cop acabi aquest procés participatiu, les entitats traslladaran la sol·licitud al Districte de Nou Barris.  “Farem exactament el mateix procés que vam fer amb la plaça de la República. – explica Pep Ortiz, membre de la Taula Unitària per la República –  Primer que s’aprovi al ple del Districte de Nou Barris i després exigirem que si els partits d’aquí ho aproven, com són els mateixos que a la Casa Gran, s’aprovi allà també.”

La proposta de rebatejar l’avinguda de Borbó amb ‘Els Quinze’ pretén recuperar el nom amb que popularment es coneix la zona. L’origen d’aquest nom popular és el preu del tramvia 46, que al segle passat arribava fins a la zona des de la plaça d’Urquinaona per 15 cèntims. Per arribar a la zona d’Horta els passatgers havien de pagar 5 cèntims més, per això molts es quedaven a ‘Els Quinze’.  “Era un tramvia, el número 46 que venia des del centre de Barcelona i lligava les parts aquestes externes de Barcelona i valia 15 cèntims i per això es coneixia antigament, els que han nascut aquí sabem que la zona nostra sempre es deia Els Quinze”, comenta Xavier Juanto, membre de l’AV Torre Llobeta.  Precisament fa tres anys, l’Ajuntament va instal·lar una placa a la cruïlla del passeig de Maragall amb l’avinguda Borbó recordant la història de Els Quinze.

El nom original de l’avinguda Borbó data del 1929, quan era coneguda com a ‘camí antic de Sant Iscle’. Posteriorment, l’any 1931 l’avinguda es va urbanitzar i va canviar el nom a ‘passeig del Mariscal Jofre’. Finalment, l’any 1942 el règim franquista va tornar a canviar el nom a ‘avinguda de Borbó’.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies