Can Valent estrena un compostador comunitari

Els usuaris dels horts gestionen el servei, que ofereix adob als veïns participants

El barri de Porta ha estrenat un punt de compostatge comunitari, on s’hi poden portar les restes orgàniques de la cuina, plantes o jardí de forma regular o puntual i, a canvi, es rebrà una part del compost produït. El punt està gestionat per l’Assemblea d’Aturats i Aturades de Nou Barris, que també tenen cura dels horts urbans de Can Valent, en el marc del Pla BUITS

El punt consta de tres calaixos d’un metre cúbic aproximadament, amb capacitat de gestionar les restes orgàniques de fins a 30 o 40 famílies. De moment i en el poc temps que porta en funcionament, unes 20 famílies han aportat les restes orgàniques. No s’hi val de tot tipus. Han de ser restes crues de verdures, fruita i flors, marro de cafè i restes d’infusions, closques d’ous i fruits secs, restes de jardineria i horta trossejades i paper de cuina i tovallons de paper. No s’hi pot llençar, en canvi, restes d’aliments cuinats i lactis, restes de carn i ossos, restes de peix, espines i closques de marisc, fusta tractada, terra i excrements d’animals, i òbviament residus inorgànics. Per arribar a tots els veïns de la zona s’estan repartint díptics i informant porta a porta sobre el servei.

El compostador comunitari està format per un tancat amb tres mòduls identificats pels colors: el verd és el mòdul en ús, on s’han d’abocar les restes vegetals; el groc, el mòdul que ja està ple i en procés de compostatge; i vermell, el mòdul que ja té el compost acabat. El resultat és un adob natural i de gran qualitat, que aporta gran quantitat de nutrients al sòl. “L’èxit més gran és que cada veí sàpiga que és pot fer amb aquests residus que en principi sembla que no tenen valor i que sí que en tenen. – explica Rubén Ibarreta, Hort de Can Valent- Es poder convertir en hummus i en quelcom valuós. D’aquesta manera tanquem el cicle. No té sentit que estiguem llençant una cosa que és valuosa, per una banda, i després anem a comprar compost, hummus, per una altra banda.”  El primer contenidor podria estar enllestit a la tardor. És un procés lent però els usuaris dels horts de Can Valent ja tenen experiència prèvia en compostatge que fan servir ells mateixos als cultius.

El compostatge comunitari permet que en ciutats com Barcelona, on molts habitatges no tenen jardí, el veïnatge faci compost de manera col·lectiva, de manera que es redueixen els residus municipals i es genera un estalvi econòmic.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies