L’Unitat de Subsòl dels Mossos inspecciona el refugi del carrer de la Florida

Les 45 escales d’entrada a la galeria baixen fins gairebé els 10 metres de profunditat

Ahir al matí, l’Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra van accedir a l’interior del refugi del carrer de la Florida que s’ha descobert de terra i runa fins ara.  Els 45 esglaons d’entrada al refugi arriben fins gairebé els 10 metres de profunditat.  L’Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra, juntament amb els tècnics del Servei d’Arqueologia de Barcelona, van inspeccionar el refugi per assegurar-ne l’accés i comprovar el seu estat de conservació. A la galeria descoberta s’han trobat diversos objectes com ara un morter i llaunes. Objectes que se sumen als elements que es van recuperar durant els treballs de buidatge de l’entrada al refugi que daten de la Guerra Civil: casquets de bala, una llauna de ferro, i dues insígnies polític militars amb un dibuix de la senyera i el nom Catalunya a la seva part superior (al centre de la imatge superior). En els propers dies es procedirà a la documentació planimètrica i fotogràfica de tot el refugi, i la recuperació de tots els elements mobles del seu interior. La inspecció feta per la Unitat de Subsòl ha descartat en principi que el refugi pugui ser visitable, ja que hi ha trams ensorrats i conforme s’avança hi ha manca d’oxigen.

Des del passat tres d’abril s’està duent a terme el seguiment arqueològic de les obres d’urbanització del  carrer de la Florida, 1-68, al districte de Nou Barris, treballs que han permès  descobrir un nou refugi antiaeri, el qual fou clausurat un cop finalitzat el conflicte bèl·lic l’any 1939. Els treballs estan sent dirigits per l’arqueòleg Jordi Ardiaca, veí del barri de la Prosperitat.

Segons la documentació recollida a l’Arxiu Contemporani de Barcelona, es tracta del refugi 0758. Es coneix l’existència d’aquest refugi pel llistat de refugis antiaeris del 16 de juliol de 1938 publicat a l’Atles dels Refugis de la Guerra Civil espanyola a Barcelona, editat per l’Ajuntament de Barcelona i CLABSA. A Barcelona se’n construïren al voltant de 1.400. En aquest cas, a més de conèixer la seva existència per aquest llistat, també es disposava dels plànols constructius del refugi, documents arxivats a l’Arxiu Contemporani de Barcelona.

Arran d’aquests treballs d’urbanització, es va produir la descoberta d’una de les entrades a l’esmentat refugi, la qual es va omplir de terra un cop acabat el conflicte bèl·lic. A dia d’avui els treballs de neteja al refugi encara continuen, atesa la gran quantitat de terra acumulada, i a la seva longitud. El refugi es troba excavat a les argiles naturals o torturà, i l’entrada es troba parcialment construïda amb parets i volta catalana de maons.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies