Una exposició recorda l’origen del nom popular d’Els Quinze

La mostra vol donar suport a la campanya per canviar el nom a l’avinguda de Borbó

Fa unes setmanes va engegar una campanya per substituir el nom de l’avinguda de Borbó pel d’Els Quinze, com popularment es coneix la zona. Els impulsors són l’AV Torre Llobeta i Vilapicina, i la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que ara han organitzat una exposició per difondre als més joves i tothom que ho desconeixi, l’origen del nom d’Els Quinze i perquè ha marcat tant el barri.

A través de fotografies i una breu explicació, els visitants poden descobrir que la cruïlla del passeig de Maragall i l’avinguda de Borbó es deia els Quinze perquè aquest era el preu que valia el bitllet de tramvia des de la plaça d’Urquinaona. “Era precisament on anava la nostra gent a buscar feina. Per què baixaven a ‘Els Quinze’ i no més amunt? Doncs perquè era cinc cèntims més econòmic i la gent de Nou Barris aleshores tampoc tenia gaire diners.- explica Pep Ortiz, de la Taula Unitària de Nou Barris per la República- Eliminar el nom de Borbons és important però sobretot volem reivindicar la memòria del barri”. Els cobradors del tramvia 46 anunciaven la parada com la d’Els Quinze i així es va quedar. “Aquesta tarifa es va mantenir fins l’any 1930, quan va pujar a 20 cèntims i en als anys posteriors va anar pujant, però tot i això aquesta confluència va ser coneguda popularment com Els Quinze.”, afegeix Ricard Fernández, de l’Arxiu Històric Roquetes – Nou Barris. Per a l’entitat històrica, el canvi de nom té validesa per a un carrer que ha tingut diversos noms al llarg de la història.

La mostra ve acompanyada d’altres actes de difusió, per donar suport a la recollida de signatures que s’està duent a terme a la seu de l’AV Torre Llobeta i a altres emplaçaments o coincidint amb actes o esdeveniments. Per exemple, avui han tingut paradeta a la porta del CIS Cotxeres, ben a prop de l’exposició. Fins ara han aconseguit un mig miler de signatures que donen suport al canvi de nom de l’avinguda de Borbó en favor de recuperar Els Quinze. No s’han marcat terminis però l’objectiu veïnal és que el plenari de Nou Barris aprovi la proposta i Casa Gran ho reafirmi.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies