Un projecte ensenya als usuaris del CAP Rio de Janeiro a viure més i millor

Estudiants de l’INEFC fomenten l’activitat física en pacients sedentaris i amb risc cardiovascular

El CAP Rio de Janeiro ha tancat la prova pilot del projecte ‘Viure més i millor’ amb uns bons resultats. El 84% dels participants han millorat la seva salut gràcies a la pràctica d’activitat física i una bona alimentació.  Durant el curs han participat en un projecte dissenyat per una estudiant de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) adreçat a pacients sedentaris i amb risc cardiovascular. Un conveni de quatre anys entre l’Institut Català de la Salut i l’INEFC ha desenvolupat enguany la prova pilot d’aquest projecte que continuarà el proper curs amb nous pacients.

L’objectiu d’aquest projecte és oferir als usuaris coneixements, habilitats i actituds sobre un estil de vida actiu i saludable perquè millorin els hàbits de salut i l’autocontrol dels factors de risc cardiovascular. Els usuaris han disminuït les visites al CAP i han vist una evolució en positiu en algunes de les patologies que tenen diagnosticades: colesterol, problemes de tensió, vasculars i artrosi. “Sis dels set participants dels grups d’intervenció han aconseguit un valor saludable en alguna de les patologies que tenien diagnosticades”, comenta Susana Sánchez, de l’INEFC.  “Estava descompensat de tot. – explica Sergi Blanco, uns dels participants.-  Del colesterol, de la hipertensió i tenia obesitat grau tres, ha sigut un canvi total perquè he perdut casi 20 quilos amb l’activitat física i una bona alimentació.”

Enguany s’ha format un reduït grup amb set participants per poder personalitzar les sessions. “El que buscàvem era sobretot gent que tingués hipertensió, dislipèmia, obesitat, tabaquisme, inclús trastorns de l’ànim també”, comenta Jaume Collado, adjunt de direcció al CAP de Rio Janeiro. El grup s’ha consolidat amb més d’un 90% d’assistència i la creació d’un grup de whatsapp on els pacients comparteixen experiències i es motiven mútuament.  “Ens anem seguint amb el whastapp tots, i quedem per anar a caminar. – explica  Lucía Pascual, una de les participants  –  El colesterol m’ha baixat molt.  La fatiga crònica i la fibriomiàlgia encara les tinc, però ho porto molt millor.”

Tot i l’evidència científica que acredita que l’activitat física i l’alimentació són fonamentals per a la salut, moltes persones no porten un estil de vida actiu i saludable per factors biològics, familiars i socioculturals.  Per canviar aquesta dinàmica, durant tres dies a la setmana, dos estudiants d’INEFC ensenyen com realitzar correctament activitat física mitjançant un entrenament que combina exercicis de força, elasticitat i resistència amb tallers de motivació i conscienciació, així com formació en nutrició i salut. La metodologia i resultats de la iniciativa forma part del projecte final de grau dels estudiants. Al mateix temps els professionals sanitaris del CAP també fan seguiment de l’evolució de la salut dels participants.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies