Les pedreres: l’origen primigeni del barri de Les Roquetes

L’Associació Mediambiental Grodema demana recuperar la seva història i dignificar-les   

El límit del barri de les Roquetes està configurat per tres antigues pedreres i una mina de baritina i quars.  Les restes encara perviuen a la zona limítrof de la serra de Collserola. L’Associació Mediambiental del barri Grodema ha iniciat ara un projecte per recuperar la memòria històrica vinculada a l’extracció de roques i minerals a la zona. Segons Grodema, les pedreres són tot un símbol de la identitat de les Roquetes, un barri sorgit de les roques.

L’Associació Mediambiental situa les pedreres com l’inici de la història del barri de les Roquetes, al segle passat. Un dels objectius de Grodema és elaborar un mapa per ubicar les tres pedreres. La més gran la tenim a les escales que pugen fins al Castell de Torre Baró per la baixada del Pedregar  i les altres dues se situen per sobre dels Jardins de Rodrigo Caro i l’Escola Esportiva Brafa.  Aquestes tres pedreres són un símbol d’identitat d’un barri anomenat les Roquetes amb carrers com Cantera, baixada del Pedregar o Camí Vell de la Pedrera. “Les Roquetes és un barri de roques, amb carrers que parlen d’aquest testimoni, d’aquesta història. – explica Josep Anton Ruiz, membre de l’Associació Mediambiental Grodema – Però, a més, és una manera de ser i de fer de la gent de les Roquetes. La gent que va venir aquí a principis del segle XX i després als anys 60, i que van autoconstruir les seves cases a cop de pedra i de baixar els materials muntanya a baix.” Segons els Grodema les pedres de les pedreres que envolten les Roquetes van servir per construir cases a Sant Andreu i també estan presents al Castell de Torre Baró. “No hi ha una data exacte que ens digui quan van deixar de funcionar-  comenta Josep Anton – però hem trobat testimonis de gent que explica que als anys 60,  metre els veïns  s’autoconstruïen les cases, s’havien d’aixoplugar quan sonava la sirena si estaven a la font del carrer de Briquets perquè en aquell moment activaven la dinamita per trencar la roca.”

A partir de tota la informació recollida fins ara, Grodema vol continuar amb el  projecte de les pedreres i l’inici de la història del barri, que ells situen als anys 20 del segle passat. Consideren que s’ha de treballar per dignificar aquests espais limítrofs amb la serra de Collserola amb la intenció de donar-li’s en un futur alguna funció que estableixi la relació entre les pedres, la serra i el barri.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies