La vaga de treballadors i treballadores de la fàbrica Harry Walker

Fotografies que testimonien el passat de Nou Barris

Aquest estiu recuperem algunes de les fotografies que il·lustren alguns dels capítols del nostre districte. La majoria són fotografies d’indrets, esdeveniments i veïns que han recopil·lat, conservat des de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris i que han explicat i difós a partir del seu bloc.

La vaga dels treballadors de la fàbrica Harry Walker va durar 62 dies, entre desembre de 1970 i febrer de 1971. Els treballadors van decidir revelar-se contra les dures condicions laborals que els imposava l’empresa.   Els treballadors treballaven alguns en soterranis saense ventilació, amb tan sols 20 minuts per dinar i una gran pressió per produir més i cobrar d’aquesta manera les primes que dignificaven el sou. Finalment els treballadors es van unir per mobilitzar-se. Primer van ser petites aturades, que finalment van culminar en una vaga que va durar 62 dies, des del 16 de desembre de 1970 fins al 15 de febrer de 1971. Aquesta va ser una de les vagues més importants dels darrers anys del franquisme. Per la seva durada, per les repressions que hi van haver i pel suport que va rebre per part d’empreses tant nacionals com internacionals, com ara La Maquinista Terrestre i Marítima i la Solex de França i Torí (Itàlia). Al febrer, els treballadors van entrar de nou a la fàbrica. Finalment, la Harry Walker va tancar. A banda de la vaga se li va sumar, amb el temps, les constants queixes veïnals per l’elevada contaminació que generava. En una part dels terrenys que ocupava la fàbrica es va construir una plaça, que es va batejar amb el nom de l’empresa. Amb els anys, el veïnat va aconseguir rebatejar l’indret com a plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker, per retre homenatge als protagonistes de la vaga.

La Harry Walker, empresa associada amb la Hispano-Villiers, era responsable dels motors de petita cilindrada com el del famós Biscúter. La Harry Walker fabricava, a més, tota mena d’accessoris per a l’automoció. Donava feina a prop de 500 treballadors als tallers i oficines del passeig de Valldaura. Dels 1.300 m2 que ocupava en el moment d’inaugurar-se, l’any 1958, va arribar a ampliar-se fins als 3.400 m2 a principis dels 70.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies