La victòria de la plaça de la Zona Verda

Fotografies que testimonien el passat de Nou Barris

Aquest estiu recuperem algunes de les fotografies que il·lustren alguns dels capítols del nostre districte. La majoria són fotografies d’indrets, esdeveniments i veïns que han recopil·lat, conservat des de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris i que han explicat i difós a partir del seu bloc.

Al llarg del mes d’abril de 1976 es va fer realitat una zona verda reivindicada durament pel veïnat del barri de la Prosperitat. Es tracta de la plaça de la Zona Verda, construïda sobre un solar que en un principi estava destinat a habitatges. Era el solar on hi havia hagut el camp de futbol conegut popularment com a “Camp de la Bloch”, que va caure a finals dels anys 60 per obrir l’avinguda de Rio de Janeiro. El terreny estava declarat com a zona verda des del 1957 però el solar va ser envaït ràpidament al 1973  per tot un seguit d’edificis que seguien la línia del carrer de Formentera.  Aleshores, l’any 1974, els veïns van fer seu el solar que encara restava sense edificar i van declarar que allò era la Zona Verda de la Prosperitat. Van plantar tres pins en el centre de la plaça i van fer servir l’espai per celebrar actes socials i reivindicatius al llarg de la dècada dels 70.  L’espai es va convertir en l’escenari de sonades reivindicacions de la Prosperitat com ara la lluita dels semàfors.

Les reclamacions veïnals van obligar l’Ajuntament a construir per fi una plaça en aquest solar. Tot i que la plaça va ser més dura que verda en aquell moment es van respectar els tres pins plantats al centre de la plaça. Als anys 90, però, amb les obres de l’aparcament soterrani es va haver d’aixecar la plaça i els pins van desaparèixer.  Com a record d’aquelles lluites trobem avui dia dos bars a la plaça que van ser batejats com a ‘Los Tres Pinos’ i ‘Zona Verde’.  L’única placa de nomenclàtor situada al solar l’identifica avui dia com a ‘plaça Verda de la Prosperitat’.

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies