50 anys dels ‘Escuelones’ de Torre Baró

Fotografies que testimonien el passat de Nou Barris

Aquest estiu recuperem algunes de les fotografies que il·lustren alguns dels capítols del nostre districte. La majoria són fotografies d’indrets, esdeveniments i veïns que han recopil·lat, conservat des de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris i que han explicat i difós a partir del seu bloc.

Als anys 60, els barris de la perifèria obrera de Barcelona tenien una gran mancança d’equipaments educatius. No hi havia prou escoles i eren molts els infants d’aquestes zones sense escolaritzar. Per tal de resoldre el problema, la regidora falangista i presidenta de la Junta Municipal de Enseñanza, Montserrat Tey, va decidir optar per una solució provisional mentre s’estava pendent de la construcció de diversos grups escolars. Al barri de Torre Baró, enlloc d’instal·lar barracons prefabricats per la manca de pressupost i de disponibilitat, es va optar per l’adquisició de dotze tramvies a Tranvías de Barcelona que es desproveirien de motor, controla, tròlei i seients per habilitar-los al seu interior com a aules de col•legi, amb pupitres per a dos alumnes cadascun, una taula i una pissarra per al professor.  Es van instal•lar al costat del berenador de la Font dels Eucaliptus, on avui dia hi ha l’estació de metro de Torre Baró, i amb el nom de Grupo Escolar San Juan.

Això va ser possible perquè la xarxa del tramvia s’estava desmantellant i sobrava molt material mòbil que mai més no va tornar a circular  i ja estava destinat al desballestament. Va ser una cessió gratuïta que  va estalviar temps i diners. Cada tramvia tenia capacitat per a una trentena d’alumnes. La capacitat total era per a uns 400 infants, però només se’n van matricular 270 alumnes.  Hi havia dos models de tramvia: els de la sèrie MT200, que van ser destinats per a la secció de nens, i els de la sèrie 800, destinats per a les nenes. Aquest grup de dotze tramvies escoles van ser batejats com a Grupo Escolar San Juan. ‘El periodista i historiador Josep Maria Huertas Claveria a la revista ‘Destino’, l’any 1967, va fer un article crític- explica Ricard Fernández, de l’Arxiu Històric Roquetes – Nou Barris-  i va batejar aquests tramvies escolars com a ‘escuelones’’. L’any 1971 amb la inauguració de l’edifici de l’Escola Font dels Eucaliptus, ja desaparegut, es van eradicar de manera definitiva els tramvies escola de Torre Baró.

 

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies