La infància fugaç de les nenes gitanes de Le Cité

La fotògrafa neus Solà fa una mirada antropològica al rol més tradicional de la dona romaní

L’exposició ‘Poupées’, de Neus Solà ens apropa a la infància fugaç de les nenes gitanes d’una comunitat molt tradicional de Le Cité de Perpinyà. Les fotografies mostren com passen de la innocència i la llibertat absoluta a una sexualització molt primerenca, a partir dels vuit anys, per tal d’aconseguir marit. Una mirada antropològica al paper de la dona gitana que es pot veure al centre cívic Can Basté mostra fins al 8 de setembre

Al 2015 la fotògrafa Neus Solà va descobrir la comunitat gitana de Perpinyà per casualitat i va quedar captivada. “Em va sembla com molt pintoresc i vaig tenir clar que volia fer un projecte fotogràfic amb un apropament  antropològic sobre aquets tema.”, explica Solà. Després d’un temps d’investigació, es va centrar en La Cité, un nucli exclusivament gitano i molt tradicional, situat a sis quilòmetres de Perpinyà. Va passejar pels carrers, va observar, es va guanyar la confiança de la gent, sobretot a partir de la mediació del pastor de l’església evangelista. Va tenir a favor el factor que es tracés d’una comunitat gitana de parla catalana. Finalment, va triar fer una mirada al paper de la dona. Més concretament a la seva infància fugaç. “La nena quan és petita busca una mica el tema de la virtut. La dona gitana com a una persona pura, obedient, com una princeseta. –afirma Neus Solà- Però després també hi ha una altra part de ‘poupée’, de nina, de dona objecte. Perquè aquestes nenes quan tenen vuit, nou o 10 anys comencen a vestir-se de forma provocativa. És un tema que em va cridar molt l’atenció i que es contraposa molt amb el tema de la virtut de la dona gitana.”

Aquesta evolució de l’aparença de les noies ve lligada a la de les seves llibertats. Les nenes viuen en una llibertat absoluta, alienes als rols de gènere. Però, en el cas d’aquesta comunitat, entre els 14 i com a molt tard els 18 anys es casen. I amb la prova del mocador les nenes assumeixen les normes estrictes de la comunitat patriarcal. “Qualsevol llibertat que pugui haver-hi, per exemple una noia que vulgui estudiar, normalment diran que no perquè per molt que ells estiguin d’acord, el pes de la comunitat ho posaran en qüestió el grau de ‘gitanitat’.”, explica la fotògrafa. I afegeix que, tot i això, elles ho fan convençudes i felices, per lleialtat a la comunitat.

El projecte ‘Poupées’ ha rebut diversos reconeixements, entre ells una menció del Fòrum Fotogràfic Can Basté 2016. S’ha exposat a Toulosse i Gijón, i ara, Neus Solà està preparant l’edició en llibre. Per a tal fi encara viatja a Le Cité per complementar les fotografies. “Però ara em truquen directament per convidar-me a casaments o celebracions tradicionals.”, assegura.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies