Els veïns rehabiliten els horts de la Maladeta i continuen en lluita

Les entitats inicien una denúncia contra els responsables que van malmetre l’espai

Els horts de la Maladeta tornen a recuperar el seu aspecte. Els veïns han començat a rehabilitar l’espai després que dilluns passat una de les empreses promotores decidís entrar en una de les parcel·les amb l’objectiu de netejar l’espai. Els veïns van aconseguir aturar l’acció però no van poder evitar les destrosses. A hores d’ara els propietaris del local han tancat l’espai, tal i com es van comprometre.  A dins, els veïns recuperen les parcel·les mentre esperen a que es retirin les fustes trencades. Les entitats del barri continuen defensant els horts com a símbol contra l’especulació. Amb el suport de la Favb han iniciat també una denúncia contra els responsables que dilluns van entrar a netejar el solar amb el permís caducat per tancar l’espai. A més, recullen signatures per introduir una odre del dia que demani el posicionament de tots els grups polítics al consell plenari.

Rehabilitació i denúncia als responsables

Els veïns i entitats de Porta van aturar la setmana passada els operaris que l’empresa Barcino havia enviat als horts del carrer de la Maladeta per netejar una de les parcel·les dels solars. Aquests dies els usuaris han treballat de valent per recuperar algunes de les parcel·les que van quedar destrossades. “Hi ha un voluntariat per treure tota la brossa que hi ha. – explica Chenchu Ruiz, un dels usuaris afectats.  L’Ajuntament ens ha dit que aquesta setmana portaria un camió i entre tots col·laborarem per treure totes les fustes. Ja porto quatre o cinc dies donant-ho tot per tal que això pugui continuar com a hort fins que aconseguim que sigui sòl públic.“

Mentrestant les entitats i veïns s’han reunit en assemblea per decidir quines accions duran a terme. La primera és iniciar, amb la col·laboració de la Favb, els tràmits per interposar una denúncia als responsables que dilluns van entrar als horts. Segons les entitats, l’empresa va actuar sense permisos, va ocasionar danys als horts i va atemptar contra la seguretat viària al ocupar la via pública amb fustes, claus i brossa.

Una altra acció que es va acordar va ser la recollida de signatures entre els veïns per tal de fixar un punt a l’ordre del dia del consell plenari sobre els horts de la Maladeta. L’objectiu seria demanar el posicionament de tots els grups polítics i aconseguir una proposta política.

Replantejar el model d’horts

Les entitats i usuaris han aprofitat també per replantejar el model d’horts que volen reconstruir a la zona afectada, i estendre’l a la resta. S’han instal·lat parcel·les més obertes i visibles, sense fustes altes que tanquin l’espai.  Amb tot això s’inicia també tot un procés de reflexió amb tot el barri. “Volem fer una jornada, no només amb la gent de l’hort sinó també vincular a les entitats del barri.- explica Albert Villacampa, president de l’AV Porta.- Hem començar a creure’ns que aquest espai pot funcionar de manera comunitària i que pot tenir una utilitat més enllà que la construcció d’edificis”.

Símbol de la lluita veïnal

Els horts urbans del carrer de la Maladeta van ser una iniciativa dels veïns, que fa uns 10 anys van ocupar els solars destinats a la construcció d’habitatges per reclamar una zona verda al barri i protestar contra la construcció massiva de pisos. Els solars van ser expropiats l’any 2004 dins el procés de remodelació de Porta per substituir les cases baixes per blocs d’habitatges. Però els veïns tenien altres plans, volien una zona verda que evités la massificació del barri. Per això van començar a plantar els horts, de mica en mica, de parcel·la en parcel·la, fins a completar tot el terreny.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies