Per Nadal, cada ovella al seu corral

L’equip de NouBarris.net us felicita les festes amb refranys

Aquests any us volem felicitar amb un dels refranys que més s’escolten per aquestes dates: ‘Per Nadal, cada ovella al seu corral’. La cita fa referència al retrobament familiar (és a dir: el corral) per dinar el dia de Nadal, l’àpat familiar per excel·lència que reuneix a taula dels pares els fills que viuen fora de casa (és a dir: les ovelles).

Antigament el refrany tenia dues clàusules: ‘Per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cadascú a casa seva’. Però actualment només se’n conserva la primera.

‘Per Nadal, cada perdiu al seu niu’, és també una variant de la dita. També hi ha qui diu ‘Per Nadal i per Cap d’Any, cadascú amb el seu company’. De fet, hi ha molts refranys i dites relacionades amb el Nadal.  Algunes fan referència al fred com ara ‘Bona casa i bona brasa, bona brasa i bon tió, i bon Nadal que Déu ens dó’ o ‘El fred cabal, un mes abans i un mes després de Nadal’.   També les trobem culinàries com ‘El forn, per Nadal, no para un instant’ o ‘La fornada de Nadal se n’emporta mig costal’.

Trieu la que més agradi i paseu un Bon Nadal en companyia dels que més estimeu!

 

 

Entrades relacionades!

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies