Adéu a Manuel Rodríguez, el pintor de la vida i la lluita de les Roquetes

Va ser el primer president de l’AV Roquetes i va pintar en els seus quadres les mobilitzacions del barri

L’1 de gener, el mateix dia que complia 90 anys, va morir un altre dels líders veïnals històrics de Nou Barris, Manuel Rodríguez. L’acomiaden avui a les 12h al Tanatori de la Ronda de Dalt. Veí de les Roquetes, va dedicar més de 40 anys al moviment veïnal, especialment a la defensa de la sanitat i la cultura. A més, és conegut com al cronista pictòric de la història del barri d’un temps on la fotografia no era tan quotidiana com actualment. El seu pinzell va immortalitzar sobre llenç les diverses lluites i manifestacions per aconseguir el metro o l’ambulatori, a més de les festes i la cultura diversa de les Roquetes. Alguns dels seus quadres es troben penjats a l’Ateneu Popular de Nou Barris, a l’Associació de Veïns, a l’ambulatori de Roquetes, i a l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Fa set anys, vam recordar amb ell la seva faceta pictòrica amb aquest reportatge.

Manuel Rodríguez va néixer a Nerva (Huelva). A la dècada dels 70 va arribar a les Roquetes, que en aquell moment encara formava part de Verdum. De seguida es va integrar a l’Associació de Veïns de Verdum, dins la vocalia de Sanitat – secció Roquetes, sent molt actiu i participant en totes les lluites. Un cop es va crear l’Associació de Veïns de Roquetes l’any 1975, va esdevenir el primer president de l’entitat, i posteriorment va repetir com a president algun temps. Va ser pioner en la lluita per la sanitat, participant en la consecució de l’ambulatori, amb uns serveis i una atenció molt avançada en la seva època. També va ser el precursor de la reivindicació de convertir l’antiga escola Ton i Guida en un centre cultural.

Amb motiu d’una exposició de pintures a l’AV Roquetes en què va participar en  l’organització, es va crear el Grup de Pintors de Nou Barris, que arribà a exposar al Palau de la Virreina, entre altres equipaments.

*Fotografia extreta d’una portada de la Revista de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies