Gran part de la història del protestantisme es conserva a Nou Barris

A l’Arxiu Gràfic Documental Evangèlic es poden consultar documents en espanyol, anglès i alemany

L’arxiu protestant evangèlic de referència a nivell d’Espanya es troba a les Roquetes. Es troba mig amagat al carrer d’Oriol, un petit carrer prop del Mercat de Montserrat, però l’Arxiu Gràfic Documental Evangèlic conserva  en poc més de cent metres quadrats milers de documents en tots els formats que recullen la història dels protestants i les seves esglésies de tota Espanya, Sud-amèrica, Anglaterra i Alemanya.

L’Arxiu Gràfic Documental Evangèlic va ser fundat per Josep Perera l’any 1996. Des d’aleshores han anat recopilant milers i milers de documents relacionats amb la seva fe. Als prestatges s’hi poden veure, entre altres, unes 300 Bíblies de diverses èpoques i en diversos idiomes, llibres, sermons o cançons evangèliques en cintes d’àudio, CD o VHS; fotografies de diverses comunitats i documents històrics, alguns d’abans de la guerra. “Ens envien documents des de tota Espanya- explica Armand Urrútia, president de l’entitat- Conservem algunes de les multes que s’imposaven durant el franquisme als protestants. Estàvem considerats heretges, ens havíem de reunir a les cases per fer el nostre culte i si ens trobaven ens multaven amb 100 pessetes de l’època, que era molt.”

Es tracta d’un arxiu únic a Espanya. “No hi ha cap altre arxiu com aquest a nivell nacional- afirma Enrique Esteban, secretari de l’Arxiu Gràfic Documental Evangèlic- A partir de la creació d’aquest arxiu, van aparèixer altres, a Sevilla, a Galícia, però de nivell local, no d’àmbit estatal i internacional. També algunes esglésies comencen a conservar la seva història. Però no són comparables. Tenim 100 socis de tota Espanya i fins i tot tenim tres socis alemanys.” L’arxiu el visiten gent d’arreu i, de fet, cada any reben la visita de funcionaris alemanys interessats en la història i situació dels protestants a Espanya. Per visitar el fons, cal demanar cita al telèfon 933 40 33 65.

L’Arxiu Gràfic Documental Evangèlic es troba en mans de voluntaris que cataloguen i tenen cura dels documents. El local que l’acull era antigament una església evangèlica i, com a dada curiosa, encara conserva el púlpit de fusta i el baptisteri en què se submergien els fidels per ser batejats. El problema principal per als arxivadors és la manca d’espai. Els prestatges s’enfilen fins al sostre i poblen totes les sales, però el fons continua creixent.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies