La Prosperitat fa cent anys

La comissió del centenari inicia les celebracions amb l’objectiu d’arribar a tot el barri

El barri de la Prosperitat és un barri centenari. Una comissió creada fa quatre anys ha anat recollint documents, fotografies i testimonis amb l’objectiu de celebrar l’aniversari del barri i donar a conèixer la seva història. El primer dels actes de celebració és una exposició d’efemèrides de 1919, any que s’ha triat com a inici de la construcció d’identitat del barri marcadament obrer. A més, s’ha fet un llibre sobre la famosa vaga dels treballadors de la Harry Walker, un calendari del centenari i un tríptic amb els 25 documents bàsics per entendre la història de la Prosperitat.

Els cent anys de la Prosperitat són orientatius. Però s’ha triat l’any perquè entre 1918 i 1919 té lloc la parcel·lació i el traçat dels carrers del barri. L’1 de gener de 1919, a més, es col·loca la primera pedra d’una cooperativa que construeix quatre cases a la Prosperitat. “La Cooperativa de la Habitación Barata, un nom preciós que defineix tota la història, posa aquest any la primera pedra – explica Joan Catafal, membre de la comissió del centenari de la Prosperitat – La voluntat d’aquesta cooperativa era que els proletaris poguessin tenir un habitatge. Aquest es construeixen a les afores de la ciutat, el que era llavors el nostre barri.”

El primer acte de celebració és una exposició que recull les efemèrides locals, però també nacionals i internacionals d’aquell 1919. “A l’exposició podem trobar referències a Àngel Pestaña, que dona nom a la plaça més emblemàtica del barri, però també fets curiosos, com l’invent de l’olla exprés – comenta Quico Ruiz, membre de la comissió del centenari – Val a dir que hi ha moltes referències obreres com una vaga de dones a Colòmbia.”  Precisament un altre de les activitats previstes per a la celebració del centenari és la presentació d’un llibre que explica la lluita dels treballadors de la Harry Walker, una vaga que va tenir lloc als anys 70 al barri i que va tenir ressò internacional.

Des de l’any 2016, la comissió del centenari s’ha dedicat a investigar i recollir informació sobre la història del barri. “Teníem molta informació dels anys 60 i 70, però poca cosa d’abans – explica Catafal – hem trobat documents, fotografies i molt material. Un material que creix dia a dia gràcies a les aportacions de la gent del barri i els seus records.” Fruit d’aquesta investigació s’ha editat també un tríptic amb els 25 documents bàsics que es poden consultar per conèixer quina ha estat la història de la Prosperitat, un barri que evoluciona dia a dia amb els veïns i veïnes.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies