La Teta Importa, un grup de suport per a mares lactants

Les famílies de Porta poden resoldre dubtes i compartir experiències cada dimarts

Cada dimarts un grup de famílies amb lactants es reuneix a Porta per compartir els dubtes i experiències de la maternitat. La Teta Importa és un grup obert a tot tipus de mares i pares que volen rebre suport i consells en aquesta nova etapa. A dins hi trobem mares que han decidit donar el pit, però també d’altres amb biberó. L’objectiu és crear un sentiment ‘de tribu’ entre les veïnes del barri.  La iniciativa està dins les activitats del Grup de dones del barri de Porta, més conegut com les Portenyes. La majoria d’aquestes dones són joves que han donat relleu generacional a l’antic grup de dones que es va dissoldre farà un any. Les trobades es fan a l’Ateneu la Bòbila, un equipament que en breu afrontarà unes obres. La intenció del grup de dones és continuar l’activitat en una altre espai provisional.

Durant les sessions les mares i nadons comparteixen un matí plegats. Entre bolquers, pits, biberons i xumets sorgeixen els dubtes, preguntes i comentaris. “És molt important veure que no estan sola, és un suport. La majoria dels pares s’incorpora a la feina abans que nosaltres, i moltes de les nostres mares encara no s’han jubilat.  – comenta Mireia Sandoval, una de les mares del grup-  I probablement el que et passa a tu, també li està passant a una altre o altres.” D’aquesta manera, teixeixen una xarxa de suport. “És fer una mica de tribu al barri, també. Saps que un cop a la setmana surts de casa, i trobaràs altres mares que després pots anar a fer un cafè”, afegeix Mireia.

El grups d’alletament són imprescindibles avui en dia. Constitueixen un espai segur on les mares poden intercanviar opinions, experiències, consells i cures,  respectant sempre els processos col·lectius i individuals de cada mare. “A les reunions surten temes de porteig, de mocs, d’avortaments i dols, de mastitis, de com tornar a la feina i què fer amb la llet?- explica María José Díaz impulsora del grup la Teta Importa. Díaz és, a més, fisioterapeuta i ostòpata especialitzada en Ginecologia i Pediatria.

Les Dones Portenyes de l’Ateneu La Bòbila entenen la lactància i la criança des d’una visió comunitària i per això van decidir crear un grup de suport al barri i  proporcionar l’espai, les eines i el suport a les famílies, i en especial a les mares.  Fins ara, al barri no existien grups d’alletament matern de barri. Els més propers eren el del CAP de Meridiana i el grup Alba Lactància Materna de Sant Andreu. Davant aquesta realitat, van creure molt necessària la creació d’un grup d’alletament matern al barri de Porta.  Les mares es reuneixen dues hores cada dimarts però també disposen d’un grup de WhatsApp per compartir preguntes i dubtes durant la resta de la setmana. “Moltes som mares per primer cop mares i ens preguntem què passa, si menja bé o malament, si la caca és correcta o plora molt.”, afirma Lena Tillman, Grup de Dones de Porta (les Portenyes).

L’objectiu ha estat crear un grup gratuït de referència al barri obert a qualsevol persona que necessiti orientació i d’acompanyament emocional. Al mateix temps que es crea xarxa social al barri i es sensibilitza sobre educació sanitària i les tasques de prevenció.

La Teta Importa és una de les activitats que acull el Grup de Dones de Porta, més conegut com les Portenyes. Aquest grup feia anys que existia al barri i que es dedicava a fer xarxa comunitària amb les dones del barri. L’envelliment de moltes de les dones va fer que el grup comences a dissoldre’s l’any passat. Afortunadament, una segona generació de dones més joves va decidir agafar el relleu del grup i continuar fent ‘xarxa en femení’. Les dones de Porta són una de les entitats que configuren l’Ateneu la Bòbila, un equipament que els hi cedeix cada dimarts un espai de trobada. En breu, però, aquesta activitat i la resta s’haurà de traslladar provisionalment per remodelar l’equipament. “Volem continuar l’activitat juntes, i mantenir els dimarts com a dia de trobada. Això ho tenim molt clar. Encara no sabem on anirem però continuarem fent xarxa”, comenta la María José Díaz.