Comença la rehabilitació de l’església del Mental

L’Ajuntament consolida l’estructura de l’edifici en una primera fase d’obres

Les obres per consolidar l’estructura de l’església de Sant Rafael ja són un fet. L’Ajuntament ha iniciat el procés per recuperar la darrera peça de l’antic Institut Mental de la Santa Creu, pendent de rehabilitar. Han estat 33 anys d’abandó i degradació, mentre es buscava una solució. Finalment, l’Ajuntament es fa càrrec de la primera fase d’obres, l’estructural, amb un pressupost d’1,9 milions d’euros. Un cop rehabilitades les façanes i el murs, a l’octubre, l’Arquebisbat condicionarà l’interior de l’edifici per convertir-lo en la nova seu de la parròquia de Sant Rafael, actualment ubicada a pocs metres i en males condicions.

La resurrecció de l’església del Mental coincideix amb el 130è aniversari de la seva inauguració, el 1889. L’estat de l’església va anar empitjorant amb el temps fins al punt de necessitar una actuació municipal urgent de neteja i protecció pel risc de despreniments, ara fa uns quatre anys. El projecte de rehabilitació de l’edifici és fruit de moltes negociacions entre l’Arquebisbat i l’Ajuntament per repartir i definir les inversions.  “Ha estat un procés complicat tant amb l’Arquebisbat – explica Carles Izquierdo, conseller tècnic Nou Barris – Primer per poder revertir aquesta situació urbanística que tenien aquí i per altre costat recuperar un símbol de Nou Barris molt patrimonial, també com demanava el barri i les entitats memorialístiques i de patrimoni del districte. Pensem que en qualsevol cas és un bon acord.”

L’Ajuntament es fa càrrec ara de la rehabilitació estructural i de les façanes, ja que el temple forma part del catàleg de Patrimoni Històric i, a més, és i continuarà sent propietat municipal. L’interior de l’església, però, serà responsabilitat de l’Arquebisbat. L’ús de l’espai el tindrà la comunitat de la parròquia de Sant Rafael, ubicada actualment en un edifici proper en molt mal estat i amb moltes deficiències. “La  parròquia que tenim actualment no reuneix les condicions mínimes- explica Máximo Regrado, un veí – A més, l’antiga església del Mental estava ja mig derruïda i al final acabaria pel terra.  Aquí hi ha un espai que si es recupera anirà molt bé per als que ens agrada anar a missa i per al barri en general”.

L’Arquebisbat construirà també les oficines parroquials, que es faran darrera de l’absis de l’església del Mental, a l’espai que avui dia és un talús de zona verda. Aquests locals quedaran en un nivell semisoterrat i dona la possibilitat a l’Ajuntament de reurbanitzar aquest entorn de forma que la coberta de les oficines parroquials es convertirà en un espai públic nou de trobada. Aquest espai s’estendrà pel voltant de l’església i salvarà el desnivell existent amb el Mercat de la Guineueta i els blocs d’habitatges del costat.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies