Adéu a Rafa Juncadella, abanderat de la cultura com a via per a la llibertat

Va impulsar la Cultura va de festa, el Festival de Sopes del Món i la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements entre altres iniciatives

Rafa Juncadella va néixer a Sant Vicenç dels Horts l’1 d’octubre de l’any 1931. ‘Sense Cultura no es pot ser Lliure’ és la frase que més va repetir i que ha guiat pràcticament tota la seva vida. Ara ens ha deixat, però la intensitat amb què ha viscut i lluitat per la cultura ha pres forma en un llegat ple de fites.

La seva trajectòria comença com a sacerdot i alfabetitzador primer a Nicaragua on va treballar durant alguns anys seguint els ensenyament de Paolo Freire. Després va tornar a Catalunya, va penjar els hàbits i va arribar a Nou Barris l’any 1977. Aquell mateix any, va començar a donar classes a l’escola d’adults Freire. Sempre va defensar que tothom podia ensenyar alguna cosa, que ningú és ignorant, i amb aquest concepte va crear la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements, en la qual els participants ensenyen i aprenen sense diners pel mig. Una manera, a més, de valorar-se i saber-se estimar un mateix.

Va ser per promocionar els cursos i tallers de la Freire que va crear una de les fires d’entitats més populars de Barcelona, La Cultura Va de Festa. Des de 1980 el primer o segon diumenge de maig les entitats exposen la seva activitat habitual. Entremig de les paradetes sobresortia la veu de Rafa Juncadella, que megàfon en mà, proclamava el lema del seu Mercat Boig “Red de Intercambio de Conocimiento, donde el dinero importa un pimiento.” Entre acudits i ritmes, repartia les seves cites per reflexionar. Unes frases que també penjava pels carrers i equipaments de les Roquetes habitualment. Des de fa algun temps, la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements s’encarrega encara de triar la cita del dia i distribuir-la al barri perquè no es perdi la tradició.

Més enllà de la cultura, també es va implicar amb les necessitats del seu entorn. Va ser present a moltes mobilitzacions del barri, com ara la ‘Indiada’ de 1984, una mena de campament indi que reclamava el soterrament de la ronda de Dalt al pas per les Roquetes. Fa unes setmanes encara es manifestava per l’atenció primària al CAP Roquetes.

I per sobre de tot, cal recordar tota la tasca que va impulsar al Boris Vega, un barri d’Estelí (Nicaragua). Hi va anar al país per primera vegada l’any 86, a una cooperativa sandinista al nord de Nicaragua sense aigua, sense llum, sense lavabos. “Allà vaig quedar ‘anicaragüat’ per sempre”, deia. Els anys 90, quan els sandinistes van perdre les eleccions, en Rafa va deixar a una banda els ideals polítics i va engegar tota una sèrie de projectes socials amb altres brigadistes al barri d’Estelí.  L’any 92, va agermanar el barri amb el nostre districte. El Comitè de l’agermanament treballa durant tot l’any per col·laborar i ajudar el Boris Vega. La llista de fites és molt llarga: aigua corrent, llum, enllumenat, el Preescolar Nou Barris, un centre social, una biblioteca, clavegueram, un camp de futbol o la Casa de l’Adolescent per treure dels carrers els joves ‘pandilleros’ són alguns dels resultats de la feina de 27 anys.

El 2004 va crear el Festival de Sopes del Món Mundial, una trobada que any rere any concentra aromes i cultures com a gran demostració de diversitat i convivència.

I després de tant temps exercint de mestre, des del 1952, els darrers anys encara impartia classe de català i castellà al Casal de Barri Ton i Guida, seu de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements. Allà era típic trobar-se’l gestionant les inscripcions o repassant notes.

Una tasca tan immensa ha estat reconeguda amb premis i distincions. El 2003 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona. També va rebre el títol de Fill adoptiu de la Ciutat per part de l’Ajuntament de Mataró, on també va viure i treballar a favor dels més desprotegits de la societat en l’àmbit social, polític i pedagògic. I al desembre va rebre el I Premi Rafa Juncadella, uns guardons nous creats per Òmnium Nou Barris, que han triat el seu nom amb la voluntat de reconèixer, projectar i agrair la feina que entitats, associacions i persones compromeses amb el districte fan a favor de la cohesió social.

A la imatge, una fotografia de Rafa Juncadella amb el seu capgròs, que es va presentar en una de les edicions de La Cultura va de Festa.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies