L’Ajuntament potencia els Radars per acabar amb la solitud de la gent gran

El projecte engega una prova pilot a Porta per incrementar els usuaris i voluntaris

Ja fa quatre anys que el projecte Radars ajuda a les persones grans a 41 barris de Barcelona. Enguany el projecte ha iniciat una prova pilot en una zona del barri de Porta on hi viuen més de 300 persones majors de 65 anys. A partir dels comerços, centres d’atenció primària, escoles i voluntaris es detecten persones grans vulnerables que podrien estar en una situació d’aïllament. L’objectiu d’aquest programa és detectar-les i pal·liar la seva solitud a través d’activitats, serveis i fent xarxa amb veïns i equipaments.

El centre cívic Can Verdaguer ha celebrat una de les xerrades adreçades a possibles usuaris i voluntaris que vulguin participar en el projecte, totalment gratuït per als ciutadans. La majoria dels assistents han estat convidats per carta o a través dels diferents serveis i equipaments del barri. D’aquesta manera han pogut conèixer la iniciativa que des de fa temps es va engegar al territori. Una usuària i un voluntari han explicat les seves experiències i com el programa Radars els hi ha canviat la vida. “Entrar en el projecte m’ha tret anys del damunt, ara tinc ganes de riure de parlar, de sortir, de passejar i de tot.- explica Isabel Calle, una de les usuàries del projecte Radars a Porta-  Això és el millor que hi ha. Això es fantàstic, els hi dic a tothom que vingui, perquè les excursions que fan i tot, i a més és gratis.”

El programa té dues vessants. Per una banda busca voluntaris que facin de radar. Aquests només han de parar una mica d’atenció a la vida diària de les persones grans que tenen més a prop. Si es detecta qualsevol canvi en el comportament, aspecte o es creu que poden estar en situació d’aïllament el voluntari es posa en contacte amb el projecte Radars. Des d’allà es truca o s’accedeix a la persona i s’intenta ajudar-la. Els voluntaris poden ser tan veïns com equipaments, serveis, entitats o qualsevol agent que forma part de la vida del barri. Aquests també participen activament en la taula de decisions de Radars i en moltes de les accions del projecte.  L’altre vessant són els usuaris, que s’han d’inscriure al projecte per rebre un seguiment via trucada amb la gent projecte. A més, reben invitacions per fer activitats i excursions.  Tot plegat està coordinat per Serveis Socials.