Dijous, maig 23, 2024
Nou BarrisSocietat

Humor, pensaments i records per homenatjar un veí únic, en Rafa Juncadella

S’inicia una recollida de signatures per demanar la Creu de Sant Jordi pòstuma

El teatre de l’Ateneu Popular de Nou Barris es va omplir de gom a gom per recordar i retre homenatge a Rafa Juncadella. Aquest lluitador incansable i gran defensor de la cultura ens va deixar el passat set de febrer però l’acte d’ahir va deixar clar que ha deixat empremta al cor de molts veïns i veïnes de Nou Barris. Tant que s’ha engegat una campanya de recollida de signatures per tal de demanar a la Generalitat de Catalunya que li concedeixi la Creu de Sant Jordi pòstuma. Van ser prop de 3 hores de discursos, vídeos i records acompanyats de la música d’un cantautor nicaragüenc, que podrien haver estat encara molts minuts més.

Per l’escenari van passar representants d’algunes de les entitats amb les quals va participar o que va crear: la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements (de les Roquetes, de Castelldefels i de Mataró), el Comité de Solidaritat de Nou Barris amb Nicaragua, el casal de barri Ton i Guida, l’Escola d’Adults Freire, la Coordinadora Cultural de Nou Barris o la Xarxa 9 Barris Acull van ser algunes de les convidades a participar a l’acte. Totes les intervencions van recordar el seu bon humor. Com des de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements de les Roquetes que van citar la resposta que donava quan li preguntaven com estava. “Si no entramos en detalles, bien” o allò que repetia en el seu afany de fer lliure la gent a través de la cultura: “Promocionemos la cultura, que la incultura ya se promociona sola”.

També van recordar la tossudesa amb la qual emprenia les lluites per millorar l’entorn. Com les que va dur a terme a Nicaragua, al barri Boris Vega, d’Estelí. D’allà va arribar el testimoni de Coni Velázquez, que el va conéixer al 1988, amb 8 anys. La llum al carrer i a les cases, l’aigua potable, la casa comunal, el preescolar, la casa de l’adolescent, la vorera… són part de la llista de millores assolides gràcies a la tenacitat de Rafa Juncadella i el seu Comité de Solidaritat de Nou Barris amb Nicaragua. “En nuestro corazón se queda”, va afirmar la nicaragüenca després de llegir una carta dels veïns del Boris Vega. A l’acte, alguns dels brigadistes que es van desplaçar a Nicaragua en el seu moment van recordar aquelles grans experiències i l’estima que es va guanyar Juncadella.

I sobretot es van recitar els seus pensaments, les frases i cites que repetia, i que ahir cobrien part de les parets del vestíbul de l’Ateneu. L’espai també es va omplir de fotografies, records i alguns dels reconeixements oficials o populars que va rebre en Rafa Juncadella, inclòs el premi que du el seu propi nom i que va estrenar ell mateix fa un mesos.

Les tres hores d’emoció i humor que van culminar amb les intervencions agraïdes de la família, que va dibuixar el Rafa Juncadella íntim. “Li regalàvem jerseis perquè es vestís millor, però ell preferia anar amb les seves camises de Nicaragua i em deia que preferia invertir els diners en solidaritat.”, va recordar el seu nebot. Un dels moments en què es va oscil·lar entre el riure, la nostàlgia i el sentiment que hi manquen més Rafas Juncadella al món.

Divendres vinent a les 20h es farà una missa en record de Rafa Juncadella a la parròquia de Santa Maria Magdalena.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies