Agustín Santoyo converteix el vestíbul de Can Basté en un úter d’embarassada

L’artista mexicà recrea amb formes i colors el naixement de 36 hores de la seva filla

Entrar aquests dies al vestíbul del centre cívic Can Basté és com endinsar-se en l’úter d’una mare a punt de parir. Agustín Santonyo ha pintat amb patrons de les cultures llatinamericanes i amb colors llampants les parets i sostres per evocar el part de la seva companya. Un part natural de 36 hores, a l’hospital, sense medicalització en el qual ell hi va ser present acompanyant-la en el procés i en les reflexions. Tot plegat ho ha plasmat amb retrats de la seva companya, en què segons l’etapa del procés, adopta el cap d’un o altre animal tòtem. “Són metàfores d’aquell moment, que estan vinculades la vida, la mort, de ser una persona i convertir-te en una altra.- afirma Agustín Santoyo-  Ana em va dir que era com si li haguessin donat una pistola i li haguessin dit: ‘dispara’t i naixerà la teva filla’, i aleshores és aquesta metàfora el títol de l’exposició, Revolver místico para renacer en la maternidad”.

Un segell personal de Santoyo és que les seves exposicions no es limiten als quadres, sinó que transforma i adapta tot l’espai. En el cas del vestíbul de Can Basté, va decidir convertir-lo en un úter matern, perquè els visitants es trobessin dins el ventre de la seva obra. Hi va treballar durant tres setmanes, en les quals va exportar a gran tamany els detalls i els patrons que es poden veure als dibuixos. “M’agrada molt treballar del més general al particular. Quan entres t’impacta molt general dels patrons en gran format i quan t’apropes a la peça és quan veus el detall, la minuciositat que té la peça.”, explica l’artista. Tothom qui visita Can Basté queda fascinat per aquesta obra que s’expandeix per sostre i parets però que serà efímera. Tan com duri l’exposició, que té data límit el 18 de maig.

Com ja hem dit, els dibuixos d’Agustín Santoyo es basen en patrons. Llicenciat en Arts Visuals, troba sobretot inspiració als referents de la cultura popular, les artesanies i teixits tradicionals mexicans en particular i llatinoamericans en generals. Les repeticions de formes i els colors de Santoyo beuen sobretot de molts referents i icones de la cultura popular mexicana com ara el blat de moro i les formes d’alguns animals. “Es tracta d’una manera de reivindicar un art, una artesania que ha estat menystinguda durant molt de temps- assegura- La porto a un altre escenari per donar-li el valor que mereix.” També les sanefes en paper que decoren un part de l’exposició són les que els mexicans fan servir per decorar el dia de Tot Sants i han estat elaborades per un artesà a la manera tradicional.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies