Un projecte intergeneracional que val el Premi d’Innovació Pedagògica

Alumnes de l’Institut Barcelona Congrés entrenen gent gran amb el suport de CIS Cotxeres

L’Institut Barcelona Congrés, de Nou Barris, ha rebut el Premi d’Innovació Educativa pel seu programa Presents. Una iniciativa intergeneracional que converteix alumnes de tercer d’ESO en els entrenadors personals de persones grans. Una manera d’ajuntar passat i futur i fomentar els intercanvis de valors i d’emocions, al mateix temps que es fomenta l’exercici físic de la gent gran.

El projecte Presents es basa en una experiència que va dur a terme l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Sant Antoni, del CAP Manso, amb alumnes de secundària dels Salesians. En aquest cas des del CIS Cotxeres han impulsat la col·laboració amb 20 alumnes de tercer d’ESO de l’assignatura ‘Aprenentatge i servei’. Amb l’ajuda de l’equip d’infermeres, els alumnes realitzen durant 18 sessions de taller amb nou persones grans, seleccionades a partir de diverses entitats i taules de treball. “Havien de ser persones autònomes amb les quals treballar diversos aspectes com la flexibilitat, la força, l’equilibri i el sistema  cardiovascular”, explica Núria Jarabo, infermera del CIS Cotxeres Borbó implicada en el projecte. Dividits en grups de tres, durant la primera hora de les sessions dos adolescents guien la persona assignada per fer els exercicis marcats des del CIS Cotxeres. La reacció dels joves és molt positiva. “És molt tendre perquè els ajudes a fer exercici, i veus l’evolució.- afirma Llovizna González, una de les alumnes participants- La setmana passada la meva senyora no podia fer tots els exercicis i avui sí que ha pogut.” Per als alumnes que tenen els avis lluny, és també un incentiu. “M’aporta que puc aprendre una mica més per quan estigui amb la meva àvia fer-li els mateixos exercicis per a que estigui en forma”, assegura Maria del Carmen, una altra alumna.

A banda de fomentar l’exercici físic en persones grans en què es detecta sedentarisme, el projecte Presents és important sobretot per treballar en el vincle i l’intercanvi generacional. Per fomentar-lo, s’ha treballat prèviament, durant els mesos de gener i febrer, des del centre sanitari i l’institut, sobre els dos col·lectius, amb xerrades i debats. “Avui dia la gent gran està una mica apartada, no és com abans, i els joves havien de saber què significa envellir. Se’ls ha explicat a nivell físic què ens passa quan envellim, a nivell emocional, relacional- explica Núria Jarabo- I amb els participants també creiem que havien de tenir una mica de coneixement de l’adolescència i tot el que comporta.” Un cop comencen les sessions pràctiques, l’hora d’exercici ve acompanyada d’una altra hora més relacional, en què comparteixen impressions i opinions mentre juguen o fan alguna activitat. També tindran xerrades sobre temes que els afecten a tots, encara que sigui de forma diferent, com per exemple el tema de la solitud.

El resultat ha estat molt positiu. Els trios de dos alumnes i una persona gran s’han adoptat mútuament i han creat llaços de confiança i amistat. “Fomentar l’exercici dels avis és molt importat, per un tema de salut, però penso que a nivell mental encara ha estat millor- diu Eulàlia Homar, professora de l’Institut Barcelona Congrés- El que són l’intercanvi de valors i les emocions jo les valoro molt positivament, sobretot de cara als alumnes. Crec que els hi està fent un gran bé a nivell emocional.” Així ho corroboren alumnes participants com la Daisy Cedeño: “M’ha arribat un munt perquè amb la meva àvia estic molt distant i en aquests darrers dies m’estic apropant més amb ella.” I també persones grans que participen al projecte, com el Joaquim Nicuesa, que ha fet un bon equip amb dos joves alumnes: “Preguntes, et pregunten, a ells els hi agrada saber per l’edat que tinc on estic i que he fet, i jo també m’interesso per ells, és una convivència molt positiva.”

L’Institut Barcelona Congrés avaluarà al final de curs el projecte però ara per ara tenen clar que voldrien continuar amb el programa, i fins i tot fer-ho extensiu a més alumnes i a tot el curs.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies