El rec és consolida com a moneda social a Barcelona amb 600 usuaris

Aquest sistema d’intercanvi ciutadà s’accepta a 173 comerços de proximitat

Les dades avalen la consolidació del rec (Recurs Econòmic Ciutadà) com a sistema d’intercanvi social i de proximitat a Barcelona. Ja fa sis mesos que aquesta moneda ciutadana virtual circula pels 10 barris que conformen l’Eix Besòs i uns 600 usuaris l’utilitzen com a sistema de pagament a les compres quotidianes. Els comerços de proximitat que participen en l’intercanvi han ingressat 2.288 recs de mitjana durant aquests primers mesos de circulació del rec. En total, s’han creat ja 341.458 recs i s’espera arribar al 600.000 recs a l’octubre.

Usuaris satisfets

El rec és una moneda exclusivament digital, es pot fer servir amb aplicació mòbil, targeta de pagament o pàgina web. És complementària i paritària a l’euro, és a dir, cada rec té el valor d’un euro. La majoria dels usuaris que fan servir el rec provenen del B-Mincome, un projecte pilot que lluita contra la pobresa i la desigualtat a zones desafavorides. Un 25% de la renda mínima garantida que reben cada més és en recs.  A aquests usuaris s’hi suma també una part de ciutadans que fan servir el rec per fomentar i donar suport a l’economia social i local. “Comença a haver-hi ja una part significativa de ciutadans que viuen o no viuen en aquests barris i que comencen a canviar euros per recs des de l’aplicació. Ho pot fer qualsevol persona que estigui interessada en participar d’aquesta moneda ciutadana”, comenta Martí Olivella, coordinador rec. Una enquesta que han respost 232 usuaris particulars del rec mostra que el 82,76% estan satisfets amb el funcionament de la moneda social.

Els comerços de proximitat guanyen

La xarxa del rec compta amb un total de 173 comerços i parades de mercat que accepten el rec com a mètode de pagament. En aquests primers mesos aquests comerços participants han ingressat 2.288 recs de mitjana. En una enquesta feta a 76 comerços els comerciant satisfets amb el funcionament del rec són un 80,26%. “He guanyat uns quants clients que no tenia d’aquí del barri. – comenta Cristina Soria, una de les comerciants de Ciutat Meridiana adherides al rec – I també clients que ja tenia han augmentat l’import de les seves compres.”

Els recs es queden i circulen als barris

Una dada important és l’augment d’un 29% de la recirculació de recs respecte el primer mes. La recirculació del rec afavoreixen el comerç de proximitat i fa que els diners circulin i es quedin al barri.  Aquest tipus de monedes enforteixen a més les xarxes entre veïns i veïnes, entitats i comerços. Un benefici per al barris que molts comerciants tenen molt clar. “Aplico la mateixa filosofia i compro amb els recs que em paguen perquè en ser un benefici a nivell de barri, crec que ha de continuar circulant. – explica José Antonio Márquez Fernández, un dels comerciants que accepten recs – Hem de potenciar el comerç de barri, som nosaltres mateixos, els comerciants, els que ho hem de potenciar.”

També s’han començat a adherir al rec entitats com per exemple el Casal del Barri Besòs i Vallbona Viu. Des de l’Ajuntament s’està fent un treball personalitzat d’informació a les entitats per tal que se sumin a la xarxa del rec i així poder arribar a nous usuaris. “Hem d’aconseguir que els comerços puguin fer descomptes, hem d’aconseguir veure com des l’Ajuntament podem fer altres programes de suport per aconseguir que les entitats també se sumin a la iniciativa, la idea és que el rec es vagi estenent cada vegada més”, afirma Álvaro Porro, Comissionat Economia Social, Desenvolupament Local i Consum.

En aquest període inicial s’han creat 341.458 recs dels quals 204.146 els usuaris professionals (comerços) han canviat a euros.  Actualment circulen 137.313 recs. La previsió és que per a l’octubre es la xifra de recs creats arribi als 600.000.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies