La Prosperitat celebra el centenari amb un concert i el llibre de la lluita obrera i veïnal de Harry Walker

Un llibre recull la vaga dels treballadors i els 20 anys de reivindicacions per alliberar el terreny per al barri

Els veïns de la Prosperitat han fixat 2019 com el del centenari del barri, ja que tenen constància que al 1919 es va col·locar la primera pedra de les cases promogudes per  la Sociedad Cooperativa de la Habitación Barata. Des de l’any passat la Comissió del Centenari ha organitzat actes i exposicions, com les que avui podeu gaudir. El Casal de Barri acull avui a les 22h el concert de caire flamenc del grup de Juan José Barreda. Allà hi trobareu també l’exposició que resumeix el llibre de la història de la lluita obrera i veïnal de la Harry Walker (a la fotografia), que han publicat dins els actes de l’efemèride, mentre treballen en un llibre sobre els cent anys del barri.

La vaga dels treballadors de la fàbrica Harry Walker ha marcat el barri de la Prosperitat. Els veïns van ser testimonis d’una important lluita obrera que va paralitzar l’any 1970 l’empresa Harry Walker. Van ser 62 dies d’intensa activitat que va tenir lloc als carrers del barri: assemblees, manifestacions, concentracions de vaguistes dissoltes per la policia a cavall, repartiment de fulls volants i festes de solidaritat. El conflicte laboral va donar relleu poc després a les lluites veïnals per defensar el solar que ocupaven les naus industrials, un cop la Harry Walker va abandonar la seva activitat. Aquests terrenys, qualificats com a zona verda i equipaments, rebien permisos il·legals per construir-hi habitatges. Els 20 anys de lluita veïnal van aconseguir que finalment el solar sigui avui dia una plaça envoltada d’equipaments.

L’il·lustrador Miguel Fuster s’ha encarregat de recrear alguns dels moments que als anys 70 no van ser fotografiats per la por a les represàlies i la clandestinitat dels vaguistes. “El barri va ser testimoni d’assemblees al carrer, de càrregues de la policia a cavall, de manifestacions, repartiment fulls volants i fulls informatius- explica Andrés Naya, de la Comissió del Centenari de la Prosperitat- D’aquell moment es conserven molt poques fotografies però gràcies a Fuster podem fer-nos una idea de com eren les condicions laborals dels treballadors i de les accions que van dur a terme”.

La història de la vaga i de tot el que va venir després l’ha recopilada un grup de joves periodistes, economistes i historiadors liderats per Néstor Bogajo. També hi ha col·laborat l’Arxiu Històric de les Roquetes Nou Barris i el Districte de Nou Barris.

Un accionista especulador com a nexe d’unió

El llibre estructurat en dues parts diferenciades, lluita obrera i lluita veïnal, es vertebra a partir de la figura de Josep Maria Figueres, un  dels accionistes de la fàbrica i també promotor. La intenció de Figueres era construir blocs d’habitatges en el solar que ocupaven les naus industrials.  “El barri es va rebel·lar. L’associació de veïns havia nascut no per casualitat dos anys després de la vaga de la Harry Walker. Van ser 20 anys de lluita veïnal per defensar un solar que abans ocupava fàbriques d’accessoris per a cotxes.” Avui dia el solar és una gran plaça envoltada d’equipaments: un institut, un poliesportiu, una escola de primària i un centre d’atenció primària.

La plaça ret homenatge a la lluita obrera

La darrera lluita veïnal a l’espai és precisament el canvi de nom de l’espai de plaça de la Harry Walker a plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker. El canvi oficial tindrà lloc el proper 15 de juny, tot i que la Comissió del Centenari de la Prosperitat ja ha col·locat uns vinils amb el nom nou.

 

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies