Petites històries a la gran pantalla

Un documental evoca els records de la gent gran a partir del cinema

El projecte de la cooperativa de cultura audiovisual Drac Màgic ha aterrat enguany a Nou Barris, concretament als barris de la Zona Nord. Una desena de veïnes ha participat en el projecte que ha donat veu al públic de les antigues sales de cinema.  A partir de fragments cinematogràfics que es troben a la retina de tota una generació s’ha indagat en els records i experiències de la gent gran.  Un documental plasma els imaginaris que el cinema ha projectat en els seus trajectes vitals, personals i col·lectius. Però no només es parla de pel·lícules, també de les sales de cinema de dues o més sessions, de la censura que hi havia tant a dins dels films com fora a la vida, entre d’altres.

‘Imatges, Records i Barris’

Sota el títol ‘Imatges, Records i Barrisi’ s’han dut a terme durant dos mesos unes sessions de treball participatiu amb una desena de dones grans dels barris de la Zona Nord. Han recordat i comentat pel·lícules i actrius com Sara Montiel o Burt Lancaster però també moments personals. A partir d’aquestes sessions s’ha elaborat un muntatge audiovisual que posa en relació les vivències de la gent gran amb les imatges d’alguns dels films que més hagin influït en els seus imaginaris. “Són generacions en què el cinema estava al centre de la vida social – explica Raquel Marques, de Drac Màgic – Tenen molts coneixement si moltes experiències vinculades a la pantalla. Sigui a nivell d’actors, d’actrius, de narratives, de sales de cinema.” El cinema, com a fàbrica de somnis, ha jugat un paper primordial en el procés de construcció personal i social de moltes generacions.

Una antiga sala de cinema de barri   

Les projeccions de les pel·lícules i les entrevistes a les participants s’ha fet en el centre cívic Zona Nord, un espai que antigament havia estat una sala de cinema per als barris del territori. De fet, moltes participants han recordat algunes de les anècdotes que tenien lloc a les sales de cinema. “Ens feien recordar el passat, que també vam ser joves, atractives i intel·ligents – assegura una de les participants, Elisa Cesaltina Gomes -Érem afortunades perquè podíem anar al cinema. Si fèiem fotos també érem afortunades perquè no tothom ho feia.”

Les sales de cinema eren tot un espai de relació social on hi acostumaven a anar les parelles per aprofitar la foscor de l’espai i viure les seves primeres experiències. “Anava molt al cinema, molt. Vaig tenir xicot molt aviat i amb ell li agradava molt anar al cinema, a ballar no.”, recorda Dolores González, una altra participant. També era un lloc on algunes de les participants van haver de lliurar-se de l’assetjament, propiciat també per la manca de llum.

Un recull de records itinerants

Aquest projecte s’ha desenvolupat des del 2015 i ha passat per nou casals del districte de Sant Martí i dos de Ciutat Vella (aquests últims amb el títol Imatges i narratives d’un altre temps). Al 2018 es va realitzar al barri de Trinitat Vella i a Trinitat Nova amb el nom d’Imatges, records i barris. Enguany ha arribat a la Zona Nord, i la intenció es que continuï per la resta de barris de Barcelona.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies