Verdum reivindica la memòria del seu safareig com a símbol de sororitat

L’AV i l’Arxiu Històric demanen que s’instal·li una placa que recordi aquest espai femení

Les antigues Cases del Governador ja no hi són presents al barri de Verdum. Aquests reduïts habitatges, de 21 a 23 metres quadrats inaugurats a la dècada dels 50, no tenien prou espai per encabir-hi un safareig. Les dutxes i el safareig eren col·lectius, en una caseta apart. Dones i nenes rentaven la roba amb la resta de veïnes, una pràctica que passava de generació en generació. Un cop rentada i esbandida, la bugada s’estenia al carrer o als balcons. Aquest espai únicament reservat per a dones en aquella època es va convertir també en una mena d’àgora femenina. Allà les dones s’explicaven els problemes i compartien riures mentre rentaven la roba després d’una dura jornada a casa i/o a la feina. L’AV de Verdum i l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris han engegat una iniciativa per recordar els safareigs desapareguts com a part del patrimoni intangible del barri.

Recuperar la memòria de les veïnes

L’Arxiu Històric de les Roquetes – Nou Barris i l’AV de Verdum han demanat al districte de Nou Barris que instal·li una placa que recordi el que va ser el safareig públic que hi havia a l’antic barri de les Cases del Governador, al Verdum. Volen que s’expliqui el que va significar aquest espai de relació per a les dones. “A banda del tema arquitectònic, situat enmig dels habitatges, el reivindiquem com a un espai socialitzador on les dones d’un temps difícil practicaven ja la sororitat sense saber què significava. – comenta Montse Argente, membre de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris –  Hi havia molta solidaritat entre elles i un sentiment de projecte col·lectiu. Enmig de les dificultats que totes tenien, col·laboraven entre si.” Per a l’arxiu és molt important conservar, recuperar i donar difusió de tots aquests espais que ja han desaparegut del districte. Una fita que coincideix molt amb la determinació de l’AV de Verdum de situar en el mapa el seu barri. “Nosaltres sempre hem defensat que Verdum existeix, i per a nosaltres és molt important recuperar símbols com aquest. Sentim que, en el seu moment, no hi hagués ningú amb una mica de seny, que hagués pogut conservar l’espai, encara que només hagués estat un dels safareigs”, comenta Maria Lluïsa Serralta, de l’AV Verdum.

És per això que volen que una placa amb fotografies i un petit text expliqui la història dels antics safareigs. De moment, ja han passat la petició per escrit a l’Ajuntament.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies