Relligant Nou Barris arriba als 50 punts QR sobre patrimoni del districte

El projecte reclama la senyalització dels punts al carrer per donar-ne visibilitat

El projecte Relligant Nou Barris compleix sis anys en els quals han recuperat 51 elements del patrimoni i la memòria històrica del districte. Acaben de presentar quatre nous punts que recuperen quatre capítols de la memòria de Nou Barris: la vaga de la Harry Walker, la lluita per la cobertura de la ronda de Dalt, l’emboscada i mort del maqui urbà Facerías, i el llegat de la parròquia efímera de Sant Tarsici. Relligant Nou Barris és fruit de la col·laboració de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, el Grup d’Història de Can Basté i l’Associació Projectart-Nou Barris Televisió.  Junts han creat un museu virtual de la memòria històrica. El problema, però, és que només es van arribar a instal·lar els primers 22 faristols o plaques amb el codi QR.

Nou Barris és l’únic districte de la ciutat que no té cap museu. Partint d’aquesta base, fa sis anys es va crear el projecte Relligant Nou Barris, amb la intenció de crear un museu virtual. Només cal escanejar el punt QR per accedir al web del Relligant Nou Barris i consultar la informació i el vídeo que explica la història de cada element patrimonial amb imatges antigues. “El Relligant Nou Barris sorgeix de la necessitat de senyalitzar als espais públics la memòria històrica de Nou Barris. Només es va fer la primera tanda, però a partir de la segona ja no es va fer, i només està visible a través de la pàgina d’internet- lamenta Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris- I tampoc es fa un manteniment adient dels faristols, que es van degradant amb el temps”.

Fins ara Relligant Nou Barris s’ha centrat en recuperar i difondre la història dels principals elements patrimonials del districte, com ara les diverses masies, escultures i equipaments, el castell de Torre Baró o la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova. Tot plegat endreçat en rutes per temàtica o territori. Enguany enceta una nova línia, la dels episodis històrics. “Es tracta de posar en valor el patrimoni immaterial, tots aquells fets que tenen una base històrica, un valor patrimonial i memorial”, assegura Gil. Aquests capítols són la vaga de la Harry Walker, que va passar a la història per la seva durada, la forta repressió i el ressò internacional que va tenir; la lluita veïnal per aconseguir la cobertura de la ronda de Dalt; l’emboscada i la mort del maqui urbà Facerías, de veu d’un testimoni ocular del succés; i el llegat de la parròquia efímera de Sant Tarsici i la tasca del mossèn Sayrach.

A més d’aquests quatre punts, el projecte ha revisat i actualitzat alguns dels punts amb les darreres novetats, com passa amb les remodelacions del referent al parc de la Guineueta (La Guineu), o al Rec Comtal, i la plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker un cop ha canviat formalment de nom per fer referència a qui hi va treballar enlloc de l’empresa.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies