Les plaques fan oficial el nom de plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker

El canvi de nomenclàtor vol recordar la lluita obrera i  veïnal, per sobre de la fàbrica

Les quatre plaques de nomenclàtor ja identifiquen la fins fa poc plaça de la Harry Walker com a plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker. El canvi s’ha fet a partir de la demanda veïnal de la Prosperitat. No estaven d’acord que el nom de la plaça recordés la fàbrica que oferia unes condicions laborals pèssimes i prefereixen que es dediqui l’indret a la gent que hi treballava. És una manera de posar en valor la vaga històrica de 62 dies que va protagonitzar el personal de la fàbrica de recanvis automobilístics als anys setanta, alhora que es recorda la lluita veïnal que va fer possible després els equipaments que hi ha ara a la plaça: una escola, un institut, un poliesportiu i un CAP.

Dues de les tres plaques despenjades es conservaran al districte per a la història. Una es troba al local de l’AV de la Prosperitat i l’altra a la seu de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris. Tot i això, cal dir que es tracta de plaques modificades fa dos anys, quan els veïns hi van enganxar vinils amb el nom de plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker, com a part de les accions reivindicatives. Ara demanen un faristol per donar a conèixer la història de la vaga i la posterior lluita veïnal per aconseguir els equipaments.

Després de passar els tràmits administratius, el veïnat de la Prosperitat va aconseguir al maig de l’any passat que el plenari de Nou Barris aprovés el canvi de nomenclàtor. Tot i això, ja fa gairebé dos anys que els propis veïns havien enganxat vinils amb el nom reclamat sobre les plaques que identifiquen la plaça.

Aquest cap de setmana el canvi s’ha fet oficial amb una festa popular. Ha estat un dels objectius de la Comissió del Centenari de la Prosperitat, que fa poc també va presentar un llibre sobre la història de la vaga.

La plaça en qüestió es troba en el terreny on s’aixecava la fàbrica. La Harry Walker estava associada amb la Hispano-Villiers i era responsable dels motors de petita cilindrada com el del famós Biscúter. La Harry Walker fabricava, a més, tota mena d’accessoris per a l’automoció. Donava feina a prop de 500 treballadors als tallers i oficines del passeig de Valldaura. Les jornades laborals eren molt dures, amb una pressió molt alta per poder assolir les primes. Unes exigències que, en augmentar, van desembocar en una vaga que va durar 62 dies, des del 16 de desembre de 1970 fins al 15 de febrer de 1971.

La mobilització va tenir una gran repressió, però també va obtenir el suport d’empreses tant nacionals com internacionals, com ara La Maquinista Terrestre i Marítima i la Solex de França i Torí (Itàlia).  Finalment, els obrers van tornar a la fàbrica i temps després, la Harry Walker va tancar. A banda de la vaga se li va sumar, amb el temps, les constants queixes veïnals per l’elevada contaminació que generava. Els veïns del barri també es van posicionar al costat dels treballadors, i sempre havien vist amb mals ulls l’empresa, per la contaminació que generava amb la seva activitat. Un cop tancada la Harry Walker, els veïns van frenar l’especulació i van lluitar perquè al terreny s’hi construïssin equipaments públics necessaris per al barri, enlloc de més habitatges. Per tot plegat els veïns i especialment la Comissió del Centenari de la Prosperitat reclamaven que es reconegués als treballadors, enlloc de l’empresa. En definitiva, la placa reconeix els valors obrers que van permetre transformar la zona en favor del barri.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies