L’Ajuntament aconsegueix un acord amb la propietat per aturar el desnonament del solar Date una Huerta

Els usuaris mantenen la concentració per demà i demanen la cessió d’ús mentre no s’edifiqui al terreny

L’Ajuntament ha aconseguit un acord amb la propietat del solar ocupat Date una huerta per aturar l’ordre de desnonament prevista per demà divendres.  Els usuaris del solar ocupat Date una huerta mantenen, però, la convocatòria veïnal en suport al projecte.  Aquest és el segon ajornament que s’aconsegueix,  després d’un primer ajornament el 13 de febrer. En aquell moment, l’Ajuntament va mediar i va aconseguir que el propietari, el BBVA, obrís diàleg. De cara a demà, els usuaris tenien previst mobilitzar el veïnat de la Prosperitat a les 9h per deixar palesa a la comitiva judicial la necessitat d’aquest espai, que s’ha convertit en un punt de trobada, d’actes culturals i de cohesió. Volen mantenir el projecte mentre no s’hi construeixi al solar. Per la seva banda, els veïns més propers també defensen l’espai ocupat per evitar les rates i la brutícia que hi va haver al terreny els prop de deu anys que va estar buit i abandonat.

“La caducitat del projecte és la construcció de l’edifici”

Fa gairebé tres anys que un grup de veïns de la Prosperitat van engegar el projecte Date una Huerta. Van netejar un solar abandonat des de feia 10 anys al carrer de Joaquim Valls de brutícia, runa i rates i el van convertir en un espai que combina un hort, un jardí i una zona d’estada en què s’organitzen actes culturals, xerrades, concerts i altres actes. Obre cada dia -excepte el 8 de març, que se solidaritzen amb les dones- i cadascú és lliure de proposar activitats dins el respecte mutu. “Aquest projecte té una data de caducitat que és la construcció a l’espai. – afirma Jordi ‘Bicicleto’, usuari Date una huerta – No hi ha una altra. I divendres no s’hi construirà. Ni aquest divendres, ni l’altre ni l’altre. Algun divendres s’hi construirà, però fins aleshores no. El projecte no l’acabarà la jutgessa, ni l’acabarà el BBVA i el fons voltor Cerberus, que és qui hi ha al darrera. I de moment, nosaltes li donem una funció social al solar.” Per demà divendres han convocat un esmorzar amb gaspatxo a les 9h i el desig dels veïns és que la comitiva judicial marxi i la jutgessa els hi prorrogui el desnonament mentre l’Ajuntament busca un acord de cessió d’ús amb els propietaris, oficialment el BBVA. Si, en canvi, els fan fora no estan disposats a deixar que l’espai torni a caure en l’abandó.

Suport veïnal al projecte

Passi el que passi demà, els usuaris de l’hort tenen una cosa clara: el projecte continuarà. Compten amb el suport dels veïns més propers, com la Rosa Bernabeu, paret a paret, amb qui comparteixen planters i moltes hores. “Quan van començar el Date una Huerta, jo feia quatre anys que estava posant denúncies al BBVA perquè el solar estava brut i ple de rates- recorda la Rosa- A nosaltres ens entraven a casa rates immenses, i també pujaven als edificis del costat. I el BBVA l’únic que va fer és enviar uns operaris un cop per posar verí. Si aquesta gent marxa d’aquí, en pocs dies tornarà a estar brut i ple de rates.”  I també defensen l’espai les entitats de la Prosperitat que valoren la funció social que està fent. Bona part de l’èxit de l’espai, asseguren, és per la ubicació, a l’únic carrer de vianants del barri, i per tant lloc de pas, i on hi toca el sol tot l’any. “Aquí venen escoles, casals de gent gran, gent que no troba el seu lloc als centres cívics, famílies- afirma Joan Catafal en nom de l’AV de la Prosperitat- No és un hort, no és un jardí, és un espai de cohesió, un espai d’activitat, de convivència, un espai de trencar amb la durícia del ciment, d’aportar verd a la ciutat, un espai pedagògic, i com a tal el defensarem fins que s’hi edifiqui.” Ara per ara, tenen constància que el solar ni s’ha venut ni hi ha cap projecte de construcció. Els usuaris afronten amb optimisme el futur, i continuen organitzant activitats ja previstes com la de la revetlla de Sant Joan o la de col·locar una piscina inflable petita perquè els més petits es remullin a l’estiu. Mentrestant, l’Ajuntament negocia per arribar a un acord per poder seguir donant un ús provisional al solar mentre no hi hagi comprador o fins que no s’hi comenci a construir.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies