Reclamen preservar La Ponderosa com a finca agrícola

La Taula Comunitària del Rec Comtal defensa que no s’hi construeixi als terrenys dels horts

Les diverses entitats que constitueixen la Taula Comunitària del Rec Comtal han fet públic un manifest en què fan una crida a protegir el terreny agrícola de La Ponderosa. Són set hectàrees regades amb les aigües de l’històric rec Comtal, fet que volen posar en valor. Les diverses entitats, originàries de Nou Barris i també de Montcada i Reixac, rebutgen qualsevol construcció a l’horta. Defensen un projecte basat en la conversió del terreny en escola de formació professional d’agroecologia, amb una reserva de l’espai per a horts comunitaris. Tot plegat gestionat des de la participació veïnal i vinculat al projecte comunitari de dinamització del Rec Comtal.

La dotzena d’entitats deixen clar sis objectius al seu manifest. El principal és evitar qualsevol edificació a La Ponderosa, aquest terreny enclavat entre Vallbona, el Besòs, les vies del tren i les autopistes d’entrada a Barcelona. Per això s’aposta per mantenir l’activitat agrícola amb alguns canvis i reconfiguracions, dissenyats a partir de la participació veïnal des de Vallbona i barris fronterers. Proposen idees com crear un espai de formació professional, sobretot dirigit als joves de Vallbona i dels barris de l’entorn, així com una zona d’horts comunitaris i socials, que comptin amb la dinamització de monitors. Volen aprofitar també per fomentar l’horta de proximitat i que s’obri un punt de venda directa com la que existia fins fa uns mesos i que va tancar un cop mort el veterà pagès, Juan Ortuño. I tot plegat molt lligat al rec Comtal, aprofitant que gaudeixen d’un dels pocs trams en què es pot veure la sèquia a l’aire lliure.

El març de 2009 l’Ajuntament va aprovar inicialment l’ARE de Vallbona, que qualificava la zona de la Ponderosa com Àrea Residencial Estratègica. Aquest pla, que en el seu moment sí va comptar amb el suport del veïnat, suposava la construcció d’uns 2.000 habitatges, dels quals un 60% anaven a ser de protecció oficial. Demogràficament suposa que Vallbona passés a tenir uns 4.000 veïns, xifra que possibilitava accedir a serveis com una farmàcia, que en aquell moment no existia al barri en tenir un cens de tan sols uns centenars de persones.

La crisi econòmica i immobiliària va deixar en punt mort aquest projecte, que també implicava la construcció d’equipaments. Però ara, amb la mort del pagès, Juan Ortuño, i la reactivació de la construcció, es reobre la possibilitat de les noves edificacions. De fet, un cartell d’una immobiliària amenaça la porta d’accés als horts. I ara les entitats dels entorns ja no veuen amb bon ulls la desaparició dels cultius. Davant tot això, el nou govern municipal haurà de decidir quin serà el futur de la Ponderosa.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies