La nova plaça del Pla de Fornells, un espai ocupat i guanyat pels veïns

Les obres d’urbanització de l’indret responen a les demandes d’usos del barri

La nova plaça de Pla de Fornells, a les Roquetes, acaba d’obrir-se al barri, després d’unes obres de reurbanització que han transformat l’espai en allò que els veïns i veïnes l’havien convertit, un lloc de trobada. S’ha creat un espai accessible, sense desnivells ni barreres arquitectòniques, que combina una àrea de jocs infantils, un espai d’ús polivalent al centre i una grada amb ombra, que es podrà aprofitar per a espectacles i activitats. Un espai que pocs esperaven tenir ara fa uns 10 anys “Hi havia una gran font ornamental al mig de la plaça que limitava molt els usos que els veïns i veïnes, nens i nenes podien fer. – recorda Julio  Daniel Vega, de l’Ateneu Popular 9 Barris-  De fet això era més un lloc de pas que no pas una plaça. La plaça va venir després.”

Una reurbanització de 1’3 milions d’euros

La reurbanització ha costat 1’3 milions d’euros i ha creat un espai sense barreres arquitectòniques. S’hi ha  instal·lat una nova àrea de jocs infantils a la part nord-oest de la plaça, amb un tobogan de prop de sis metres, un rocòdrom central i unes cordes suspeses. També s’ha creat un espai de trobada amb arbrat i vegetació que genera zones d’ombra i permet un ús polivalent de la plaça. La plaça s’ha il·luminat amb nous punts de llum amb criteris d’eficiència energètica i projectors de tecnologia LED. També s’ha renovat el mobiliari urbà i les xarxes de clavegueram.

Una plaça reivindicada pel veïnat

Fa deu anys, aquest espai era simplement un lloc de pas, un petit espai de descans entre escales amb una gran font ornamental al mig. Una font que precisament l’any 2009 es va actualitzar amb uns fons europeus que superaven els 200.000 euros. Però un any després, el 2010, l’Ateneu Popular de 9 Barris va iniciar la seva remodelació i aquesta Font es va cobrir amb plaques de formigó per instal·lar-hi una carpa provisional on ubicar-hi els serveis i el gimnàs de l’Ateneu. En desmuntar aquesta carpa l’any 2013, el veïnat va descobrir una placeta plana, difícil de trobar a la zona, on es podien reunir i jugar els infants de l’escola Antaviana i l’EBM Pla de Fornells. Un espai que, a més, servia de nexe entre la Trinitat Nova i les Roquetes. De mica en mica es va anar dinamitzant la plaça, i va acollir actes de l’Ateneu o espectacles de la Titellada de les Roquetes.

L’Ajuntament estava obligat, però, a recuperar la font a causa de les subvencions per la Unió Europea. Tanmateix, quan va voler engegar les obres, els veïns van defensar l’espai. “Es van oposar bastant, de fet van treure les tanques i van reocupar la plaça. – recorda Julio  Daniel Vega- Hi va haver un procés de negociació amb el Districte, es van buscar alternatives per solucionar el tema de la font i es va redissenar la plaça per als usos que havia tingut els darrers mesos.” Ara el veïnat estrena l’espai tal com el van reivindicar.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies