Un museu dedicat als equips de futbol dels barris

Salvador Ferreras recull la memòria de clubs ja desapareguts com el Santa Engràcia

En Salvador Ferreras va decidir transformar el 2011 el seu antic local de la Prosperitat en el Museu del Futbol de Nou Barris. En aquest espai exposa fotografies, samarretes, escuts i molt material que ha trobat sobre els diversos clubs de futbol que van existir o encara existeixen a Nou Barris. Una iniciativa nostàlgica que evita que caiguin en l’oblit clubs com ara el Santa Engràcia, al qual va dedicar bona part de la seva vida, primer com a jugador i després com a directiu. Són retalls d’història d’una època en què proliferaven els equips de futbol modestos. A l’actual camp de la Muntanyesa hi jugaven fins a sis clubs diferents, que van anar desapareixent en no poder afrontar els costos de fitxes i els arbitratges. D’aquells sis, només resisteixen la Muntanyesa. “A les vuit jugava el Viladrosa, suposem després el Montañés, després el Roquetes. Una part. I a l’altra jugava el Santa Engràcia, Construcciones i Muntanyesa. -explica Salvador- Però a la tarda també hi havia més equips.” Un cas que també es va donar a altres camps de futbol del districte.

Època daurada del futbol de barri

Les fotografies més antigues que exposa el museu pertanyen als anys 30. Fotografies en blanc-i-negre en què fins i tot es poden apreciar que els jugadors d’un mateix equip no portaven una mateixa equipació. L’únic important era poder jugar i deixar en segon terme les situacions laborals de cadascú. El gruix del material prové sobretot dels anys 80, moment en què hi ha una gran eclosió de clubs de futbol a Nou Barris al voltant de camps de terra. El Santa Engràcia, l’Atlético Dragón, l’Atlético Construcciones, l’Empúries, el Montañés o el Viladrosa, són algun dels molts clubs d’aquell moment que van desaparèixer quan les fitxes i els costos econòmics van augmentar. “En aquell moment, els directius posaven diners als clubs. I ara quin directiu posa diners? Els diners havien de sortir d’on sigui. I l’únic que compensava una mica la cosa era els diners de vendre loteria, perquè nosaltres no vam tenir les guixetes fins al final”, recorda Farreras.

Visites gratuïtes els dissabtes

La col·lecció s’ha anat creant primer a partir de l’arxiu personal de Salvador Farreras. També ha anat a buscar objectes com escuts, banderins o samarretes, i n’ha rebut com a donacions gràcies als contactes del passat futbolístic o de les visites de curiosos o nostàlgics que rep al museu. Un museu que es troba al carrer del Molí, 104 i que es pot visitar gratuïtament els dissabtes de 12h del migdia a 15 de la tarda.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies