El local de Lola, un espai d’higiene personal i relació per a dones sense llar

L’associació es trasllada a un local que permet oferir un servei de dutxes i bugaderia    

El Local de Lola és el primer espai que ofereix un servei d’higiene femenina i  cures per a dones sense llar. L’associació Lola no estás sola es va traslladar a finals de juliol a l’antic local de l’associació de veïns del Verdum, situat al carrer de l’Artesania. Des de maig de 2018 l’entitat tenia la seu en un dels espai de l’AV de la Prosperitat. El nou local ha estat condicionat per l’Ajuntament per tal d’oferir un servei de primera necessitat per a les dones sense llar com és la higiene femenina. Les dones disposen de dutxes, lavabo, rentadora i assecadora, i d’un vestidor amb roba i productes fruit de donacions.  A més, el local té un espai social on relacionar-se prenent un cafè a l’office o fer tallers i activitats. Al despatx, amb més intimitat, s’atenen i es fan seguiment els casos i situacions personals de cadascuna de les usuàries.

“Aquí tens una llar”  

Aquest punt d’atenció a les dones sense llar recull bona part dels serveis que les usuàries demanaven. En poc més d’un any, l’entitat ha atès a una vuitantena de dones que s’havien desconnectat dels serveis administratius i oficials per no sentir-se ben ateses. “Aquí tens una intimitat i una atenció personalitzada – explica la Teresa Sutil, una de les usuàries –  Són uns serveis molt escassos a la resta d’equipaments de Barcelona adreçats a la gent sense llar. Als albergs, on la majoria són homes, per dutxar-se s’ha de demanar cita prèvia, i el tema de rentadores també és molt difícil trobar locals municipals que et deixin posar una rentadora.”  A banda dels serveis d’higiene i cura personal les dones també troben un espai per relacionar-se amb altres dones. “Tens com una llar, realment. – comenta la Montse Esteras –  És una llar, i som moltes amb les mateixes situacions per desgràcia, i ens ajudem molt entre nosaltres, és del que es tracta.”

Ampliació d’horaris i activitats en breu

De moment, el servei funciona amb el mateix horari que l’antic espai, obre dilluns i dijous al matí, i els dimecres a la tarda. La intenció, però, és donar aviat servei tots els matins de dilluns a divendres. També ampliar les activitats i tallers amb les usuàries de l’espai. Per tirar endavant aquest projecte, però, l’entitat té dos grans reptes. Per una banda volen aconseguir una estabilitat en les donacions de productes tenint en compte la col·laboració d’algunes empreses. També volen aconseguir un finançament més estable per sostenir les despeses del local, de propietat municipal. “L’Ajuntament ens ha donat una cessió d’ús de l’equipament per quatre anys, prorrogable a sis – explica Clara Naya, de l’associació Lola no estás sola – Però hem de pagar un lloguer anual de 700 euros, més la llum i l’aigua. Ara per ara ho podem assumir amb l’ajuda de les entitats que ens recolzen però a partir de gener hauríem d’aconseguir un conveni o similar amb les administracions.”

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies