La Prosperitat ret homenatge a l’artista visual i plàstic Joan Brossa

El poeta, que té un racó dedicat al barri, va néixer fa justament 100 anys

El naixement de Joan Brossa va coincidir, ara fa cent anys, amb els inicis de la Prosperitat. La comissió del centenari del barri ha volgut recordar i celebrar també aquest aniversari amb una exposició al Casal de Barri de la Prosperitat que s’inaugura avui amb màgia i poesia, a càrrec de diversos artistes locals. I és que el barri i el poeta visual estan connectats. Una de les places acull, des de fa 10 anys, l’escultura ‘A Brossa’, obra de l’artista Perejaume. Partint d’aquesta connexió, la comissió del centenari ha volgut portar la poesia i els jocs d’imatges i paraules de Brossa. “Tractem de donar en aquest barri que no hi ha ni galeries ni coses per a l’art, hem fet un esforç per apropar la poesia de Brossa a la gent”, comenta en Sergi Rincón, un dels artistes que formen part de la comissió del Centenari de la Prosperitat.

Els artistes locals reprodueixen les obres de Brossa

D’una banda han aconseguit que la Fundació Brossa els cedeixi 13 facsímils amb poemes visuals, acompanyat de poemes escrits en què es juga amb paraules i imatges. L’exposició es complementa amb les projeccions sobre la vida i les obres de Joan Brossa. La comissió del centenari, però, ha volgut fer un pas més i implicar també als col·lectius d’artistes locals que hi ha a la Prosperitat. La intenció de tot plegat és apropar la poesia al barri, seguint la mateixa filosofia que Joan Brossa.  “La poesia a vegades s’entén com una cosa molt complicada. – explica Rincón – En Brossa en realitat és un joc, és divertit. El que es tracta és de jugar amb les paraules, no de que rimin. Utilitzar els trucs de les figures retòriques per fer màgia.” Els artistes han reproduït algunes de les obres més divertides de Joan Brossa.  El resultat es pot veure al Casal de Barri de la Prosperitat fins al 28 de setembre.

Poesia, màgia i teatre al carrer

L’exposició s’inaugura avui a partir de les 19h amb un espectacle de màgia i poesia, dues de les arts amb les que jugava Brossa. Seran els mateixos col·lectius del barri els encarregats d’amenitzar la vetllada. Per demà dissabte hi ha preparat un espectacle de teatre itinerant a càrrec d’Els Pirates Teatre, que comença a les 18h a la plaça d’Àngel Pestaña i acabarà a la plaça de la Prosperitat, just davant del monument dedicat a l’artista.

Un artista ‘prolifacètic’ 

Joan Brossa, poeta, dramaturg i artista plàstic, va produir una extensa obra. Als anys quaranta va conèixer el poeta J. V. Foix, un dels seus referents literaris, i també el filòsof Arnau Puig i els artistes Modest Cuixart, Joan Ponç, Antoni Tàpies i Joan-Josep Tharrats. Amb ells va fundar el grup i la revista d’avantguarda Dau al Set (1948), en la qual va col·laborar amb textos surrealistes que consistien en l’escriptura d’imatges oníriques i hipnagògiques properes a l’automatisme psíquic. Va ser el començament d’una obra literària molt àmplia que utilitzava el llenguatge com a mitjà d’experimentació i que va portar el seu autor cap a la poesia visual, la dramatúrgia, l’escultura i la performance.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies