Una placa per recordar les dones del safareig de les Cases del Governador

L’Arxiu Històric de Nou Barris i l’AV Verdum reivindiquen l’espai desaparegut com a patrimoni immaterial

L’AV de Verdum i l’Arxiu Històric Roquetes han immortalitzat en una placa una part de la memòria del barri, la dels safareigs de les Cases del Governador. L’espai és tot un símbol de la sororitat de les dones de l’època, que hi anaven a rentar la roba en comunitat, mentre compartien problemes i mostres de suport. El procés per enderrocar les Cases del Governador, uns infrahabitatges que tenien uns 23 metres quadrats, va acabar també amb el safareig. Concretament fa vint anys, al 1999.  Des de les entitats del barri s’ha volgut recuperar la memòria de l’espai amb una placa situada a l’indret on era el safareig.

Un espai de bogada i relació

Les casetes es van inaugurar l’any 1953, per allotjar els barraquistes de Montjuïc i evitar la mala imatge de la zona que havia d’acollir el Congrés Eucarístic. Les condicions de les casetes del Governador eren complicades. No tenien dutxes, només una petita pica a la cuina i una altra al lavabo minúscul. L’aigua era de dipòsit, i la portava un camió. D’aquí la importància que tenia el safareig per poder rentar la roba.  A més, la potència de la instal·lació elèctrica era tan baixa que amb prou feines suportava una planxa.

Les usuàries pagaven 200 o 300 pessetes pel manteniment del safareig. Avui moltes veïnes han participat de la passejada prèvia a la descoberta de la placa. Entre elles, la Pepi González, més coneguda al barri com la ‘nena de la cua’ que surt rentant a les fotografies dels safareig fetes per Ginés Cuesta, fotògraf aficionat del barri. “Rentàvem la roba als safareigs, jo les cobrava, cobrava 500 pessetes. – recorda Pepi Gonzàlez – Era molt divertit perquè després ens banyàvem als safareigs com si fossin piscines. Quan estaven tancats, anàvem allà a escoltar música. La gent estava molt unida, ens ajudàvem molt els uns als altres.”

Una reivindicació veïnal

Les fotografies i els records de veïnes com la Pepi són els únics testimonis que es conserven d’aquest espai. L’Arxiu Històric de Roquetes- Nou Barris va demanar en el seu moment que es conservés com a mínim un dels safareigs, però finalment van ser enderrocats en la seva totalitat. Ara, juntament amb l’AV de Verdum demanen a l’Ajuntament que es reconegui oficialment l’espai com a part de la història invisible de moltes dones que han fet barri.  “Volem fer un petit homenatge a les dones que havien viscut uns temps tan difícils al franquisme i que havien de fer servit els safareigs. – explica Puy Santander, de l’AV Verdum – L’Arxiu havia reivindicat ja en el seu moment que es mantingués un safareig, no li van fer cas, i col·locar la placa ara és la nostra forma de reivindicar-lo.” L’Ajuntament, present en l’acte a través de la regidora de Feminismes Laura Pérez ha pres nota de la demanda veïnal. “Hem volgut acompanyar també aquesta reivindicació que me la faig meva i que posa en valor una part de la història de la ciutat que parla de moltes feines invisibles que feien les dones i que han fet millorar la ciutat”, afegeix Pérez.

La descoberta de la placa s’ha fet durant una passejada que ha posat en valor la feina que han fet les dones al barri de Verdum i Nou Barris en els darrers anys. A més ha servit també com a toc d’inici de la Festa Major de Verdum.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies