Demanen la protecció del rec Comtal a Vallbona i el horts de La Ponderosa

Entitats de Barcelona i Montcada presenten una petició formal per protegir l’espai de l’especulació

Diverses entitats de Barcelona i Montcada i Reixac han passat per registre la petició de protegir el tram descobert del rec Comtal al seu pas per Vallbona. Constituïts com a Taula Comunitària del Rec Comtal, les entitats volen també protegir de l’especulació urbanística el terreny agrícola de La Ponderosa. Abans de l’estiu, la taula ja va presentar un manifest que feia una crida per protegir la sèquia i el terreny agrícola regat amb les seves aigües. Ara han oficialitzat la demanda amb un escrit presentat a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de Nou Barris.

A Nou Barris i Montcada trobem l’únic tram a l’aire lliure del rec Comtal amb aigua viva. D’aquí la importància de la seva conservació, segons les entitats. “A la resta de Barcelona hi ha diversos trams que s’han trobat darrerament, que no tenen aigua. –afirma Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric Roquetes -Nou Barris, una de les entitats de la taula – L’únic lloc on es pot veure com corre l’aigua és al tram de Nou Barris. I el que volem és blindar-ho en cas que es construeixi, o es faci qualsevol tipus d’obra al barri de Vallbona, que no implica la desaparició d’aquest tram a cel descobert que ve des de Montcada.” El circuit del rec que pertany a Montcada ja està protegit, però el pas de la sèquia per Vallbona no té cap tipus de protecció. És per això que les entitats demanen catalogar-lo com a patrimoni, davant possibles construccions o edificacions urbanístiques.

A Vallbona, a més, hi ha set hectàrees regades amb les aigües de l’històric rec Comtal. Són els terrenys coneguts com La Ponderosa. Les entitats de Barcelona i Montcada també volen protegir aquest espai agrícola molt lligat al rec.  “Veiem que el rec Comtal i La Ponderosa són dues coses que estan lligades. Sense rec Comtal no existiria La Ponderosa, i sense la Ponderosa no existiria el rec Comtal.- assegura José Luís Conejero, de l’AV Can Sant Joan de Montcada i membre de la Taula Comunitària del Rec Comtal- Demanem que les administracions se’n facin càrrec i que hi facin coses que siguin pel bé cultural, comú, per a tothom. Sinó amb el temps arribarà l’especulació i acabarem amb això.” Defensen un projecte basat en la conversió d’aquest terreny en una escola de formació professional d’agroecologia, amb una reserva de l’espai per a horts comunitaris. Tot plegat gestionat des de la participació veïnal i vinculat al projecte comunitari de dinamització del Rec Comtal.

El principal repte de la Taula Comunitària del Rec Comtal és evitar qualsevol edificació als terrenys de La Ponderosa, estretament lligats a la sèquia. Les entitats aposten per mantenir l’activitat agrícola amb alguns canvis, dissenyats a partir de la participació veïnal des de Vallbona i el barris fronterers. Proposen idees com crear un espai de formació professional, sobretot dirigit als joves de Vallbona i dels barris de l’entorn, així com una zona d’horts comunitaris i socials, que comptin amb la dinamització de monitors. Volen aprofitar també per fomentar l’horta de proximitat i que s’obri un punt de venda directa com la que existia fins fa uns mesos i que va tancar un cop mort el veterà pagès, Juan Ortuño.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies