Les persones sense llar prenen veu fent art al carrer

Creen diverses obres per fer-se visibles i fer front l’adversitat

La masia de la Torre Llobeta ha obert les sales a les pintures, fotografies, artesania i poesia de persones que no han tingut o no tenen llar però sí molta sensibilitat artística. A partir de les seves obres, fetes al carrer, volen fer-se visibles a una part de la societat que desconeix la seva realitat.  El procés de creació els ajuda també a reafirmar l’autoestima, sentint-se capaços d’expressar allò que a vegades costa dir amb paraules. Les obres de la mostra estan signades per artistes que participen en alguna de les entitats que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de l’àrea de Barcelona.

El projecte va començar quan José Luis Olesti va decidir crear un collage a partir dels articles de premsa sobre sensellarisme que trobava a la premsa. “Agafo les notícies com qui col·lecciona cromos, i vaig decidir fer com un collage – explica Olesti – són notícies que la gent llença a les escombraries i oblida.” Primer va començar recopilant temes relacionats amb les persones sense sostre, però després va afegit també altres notícies sobre serveis socials o els desnonaments.  Ho va fer en un dels tallers del programa Primer la Llar de l’Ajuntament de Barcelona, i a poc a poc s’hi van anar sumar iniciatives artístiques de les altres entitats que participen en el projecte: la Fundació Serveis Socials Sant Pere Claver, la cooperativa Suara, Serveis Socials de Sant Joan de Déu, el Centre d’Acollida Assís, Arrels Fundació, la Comunitat Sant’Egidio i l’associació Street Soccer Barcelona.

Art fet al carrer

Els resultat són fotografies, dibuixos, maquetes, o els collages d’Olesti que han servit com a forma d’expressió i com a teràpia. D’aquí el nom de l’exposició, ‘Visibles. L’art de la intempèrie, veus per fer front l’adversitat’. “És art fet des del carrer i al carrer. Normalment els artistes tenen un estudi, però ells no, ho han fet al carrer. Han fet fotografies, pintures, vivint al carrer – afirma  Antoni Cortiñas, coordinador del Grup de Treball sobre Sensellarisme de l’Ajuntament Barcelona- La part important d’aquest projectes és que guanyen visibilitat i alhora autoestima en veure ara les obres exposades.” De fet han estat els mateixos participants els que han decidit i impulsat les idees amb total llibertat. “Es busca que cadascú es trobi a gust expressant allò que potser amb paraules no pot dir o li costa”, afegeix Sergio García, tècnic programa Primer la Llar Ajuntament Barcelona.  Un dels casos és el de Fernando Longues. Té esclerosi i ha trobat en la pintura una eina per exercitar dits, a més de poder expressar els seus sentiments. “Són els meus primers quadres. En el primer hi ha dos cossos que s’estan atraient i al mateix s’estan destruint. I en el segon  hi ha un món que està per fer, amb coses que es necessiten com una casa”, comenta Longues.

La mostra es pot visitar fins al 22 de novembre al centre cívic Torre Llobeta, seu d’alguns dels tallers del programa Primer la Llar. Després l’acolliran altres equipaments de la ciutat perquè la idea és fer-la el més visible possible.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies