La doble lluita de les dones al Pròxim Orient

El fotògraf bèl·lic Ferran Quevedo retrata la força femenina dins els conflictes armats

El fotògraf Ferran Quevedo ha condensat en ‘La guerra que no es veu’ bona part del que ha après de la dona de l’Orient Mitjà durant els conflictes dels darrers anys. Ha viscut 4.000 dies i nits a països com Síria, Líban, l’Iran, Egipte Jordània, Palestina i Turquia, i ha captat l’important paper de les dones en més de 40.000 fotografies. Ara porta aquesta exposició, la primera d’una trilogia, per tal d’aprofundir en la importància del paper d’aquestes dones que pertanyen  “a una societat matriarcal, en què el poder el tenen a casa”, afirma Quevedo.   Però en esclatar els conflictes, aquestes dones “es veuen obligades a sortir de casa sobreposar-se i tenir cura dels infants i la gent gran”.

Quevedo, amb una llarga trajectòria com a fotògraf de conflictes a la zona d’Orient Mitjà, ha volgut apropar la realitat i les dificultats de les dones durant guerres i emigracions als més joves. Per això ha fet tallers amb les escoles per apropar la crua realitat de la guerra, però sobretot per explicar com sobreviu la gent amb menys recursos davant un conflicte bèl·lic. La por dins els bombardejos i tirotejos, la fugida del conflicte, l’arribada a les fronteres controlades per les màfies, els camps de refugiats i, per als més ‘afortunats’, l’arribada a un país d’acollida, amb tots els problemes que comporta.

Per complementar les imatges, Quevedo compta amb la col·laboració de la també fotògrafa Elena González. Els textos de González – que es troben versió accessible per a persones amb discapacitat visual-  són “un clar missatge feminista del poder d’unes dones, la cultura de les quals només coneixem a partir de tòpics”. La figura de la dona és clau per a la supervivència en tots els conflictes que ha vist. Elles s’encarreguen de cuidar dels més petits i grans o d’aconseguir recursos com aliments o aigua.

Per al Casal de Barri de la Trinitat Nova-SomLaPera s’ha fet una condensació i una reducció de les imatges, però properament s’exposarà en format gran en sales de Barcelona, com el Cosmocaixa, abans de viatjar a Madrid i a altres i ciutats del Líban i Jordània. Mentrestant, fotògraf i comissària continuen treballant en la segona part de la trilogia, centrada en un treball de gènere en els mercats a l’Orient Mitjà. La tercera part està encara per definir. Tot plegat podria acabar prenent forma en un llibre que, com les exposicions, tindria un valor pedagògic.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies