Canyelles arriba amb retard a la meitat de la rehabilitació dels blocs amb carbonatació

Una trentena d’edificis esperen el torn per estrenar aïllament i colors a les façanes

L’edifici més llarg de Canyelles ha dit adeu a la carbonatació, una malaltia estructural que provoca esquerdes i petits despreniments. En els darrers dos anys s’ha rehabilitat el conegut com el ‘Barco’, compost per 14 blocs, mig miler de pisos i uns 250 metres de llarg. Amb aquest edifici el barri arriba a la meitat del procés de rehabilitació, que ha de reparar uns 65 blocs de cinc tipologies diferents. Des de l’AV Canyelles es combina la satisfacció en general pel nou aspecte dels edificis amb les queixes pel retard que acumula cada fase.

En els prop de trenta blocs en què s’hi ha actuat fins ara, les reparacions han consistit en cobrir les façanes amb material aïllant, per evitar que la humitat desengruni el formigó i apareguin esquerdes i petits despreniments que ja havien provocat alguns ensurts al barri. Aquestes actuacions afavoreixen, a més, l’estalvi energètic, tant a l’estiu com a l’hivern. “Els veïns dels blocs rehabilitats estan molt contents.- assegura Manuel Sánchez, de l’AV Canyelles- Han guanyat en estalvi energètic, no han de posar tant la calefacció o l’aire condicionat, i a sobre guanyem en seguretat perquè no es tornaran a repetir els despreniments de trossets de façana”.

Els veïns estan especialment orgullosos de la renovació estètica del barri. “Guanyem en alegria. Quan mires Barcelona des de Collserola, tot són colors grisos, ocres… però ara el barri està ple de colors vius, sembla sortit d’una postal”, afirma Sánchez. Les façanes es renoven seguint un  Pla Director Tècnic i Cromàtic de Canyelles, acordat entre el Patronat Municipal de l’Habitatge i l’AV Canyelles. Els colors terra originals són substituïts per grocs, taronges, verds i vermells combinats amb tons grisos. El problema, però, és que en alguns edificis els colors estan perden vida tan sols tres anys després d’estrenar-los. “No sé si la qualitat era l’adequada però la qüestió és que han perdut molt els tons. –lamenta Miquel Abdón, també de l’AV Canyelles- En un parell d’anys, els vermells que eren granes han quedat color salmó, uns taronges que eren taronges ara són mandarina, mandarines més aviat descolorides, i un verd festuc que ara ni és festuc ni és res.” Per això estan tramitant que es tornin a repassar els colors més afectats.

La carbonatació és present pràcticament un 75% dels blocs del barri de Canyelles. Van ser construïts als setanta pel Patronat Municipal de l’Habitatge i per això les rehabilitacions estan finançades en un 60% per la Generalitat i l’Estat, en un 25% pel Patronat Municipal de l’Habitatge i els veïns han d’assumir un 15% del cost. Aquest finançament públic fa que les diverses fases de rehabilitació hagin acumulat retards. En un principi es calculava que podria enllestir-se la remodelació al 2021. Però el cert és que encara no hi ha data per a la nova fase d’obres.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies