Diumenge, abril 14, 2024
CulturaEl Turó de la Peira

S’inauguren per fi les noves places de Can Basté i d’Humberto Rivas

Aquest matí, davant del Centre Cívic Can Basté, se celebra a partir de les 11h l’acte d’inauguració de dues noves places a Nou Barris: la d’Humberto Rivas i la de Can Basté. La col·locació de les dues plaques arriba gairebé sis anys després que els veïns demanessin retre un homenatge al fotògraf argentí Humberto Rivas. L’any 2016 l’Ajuntament va col·locar una primera placa, confonent la plaça d’Humberto Rivas amb la de Can Basté. Han calgut quatre anys més per subsanar aquest error administratiu.

La nova plaça d’Humberto Rivas, ubicada entre el centre cívic, l’església i el mercat, és un homenatge a aquest fotògraf argentí, una de les figures clau de la fotografia creativa a la nostra ciutat i, durant molts anys, professor a l’Espai Fotogràfic Can Basté. Humberto Rivas va ser un dels impulsors de la primera edició de la Primavera Fotogràfica de Barcelona, el 1997 va rebre el Premi d’Arts Plàstiques Ciutat de Barcelona, el 1998 el Premi Nacional de Fotografia del Govern espanyol, i un any després, el 1999, se li va concedir a Argentina el Premio Konek. L’any 2009 va rebre la medalla d’or al mèrit artístic, just després de la seva mort.

De la seva banda, la plaça de Can Basté, situada davant del mateix centre cívic, és un homenatge a aquest equipament, amb molts anys d’història. De fet, és una de les darreres masies que encara resten dempeus a Nou Barris. L’espai té més de 300 anys i ha passat per diverses etapes abans de convertir-se en l’actual centre cívic. Va començar sent una masia, a finals del segle XIX es va utilitzar com a rectoria de la capella, i, més endavant, va ser utilitzat com a casa d’estiueig, escola de música i, fins i tot, magatzem de flors artificials.

L’acte compta amb la col·laboració de l’associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira (sol·licitant del canvi de nomenclàtor), de l’Arxiu Fotogràfic Humberto Rivas, de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, del Grup d’Història Nou Barris i del Turó Acció Socio-Cultural. A continuació us detallem el programa d’actes:

  • 11h Joc de pistes familiar “Tras la huella de Humberto Rivas”
  • 12h Descoberta de plaques
  • 12.30h Visita guiada al nucli històric de Santa Eulàlia de Vilapicina
  • 13h Concert vermut amb The Funktonics

Exposició Huellas d’Humberto Rivas a Can Basté

En paral·lel, i amb motiu de la inauguració de la plaça d’Humberto Rivas, Can Basté acollirà fins al 8 de febrer l’exposició Huellas, cedida per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Aquest treball, dut a terme entre el 1995 i el 2005, articula un projecte complex ja que, en un període de deu anys, Humberto Rivas va rastrejar la geografia cercant escenaris i individus vinculats, d’una manera o altra, a la Guerra Civil. Terol, Belchite, Corbera d’Ebre, Figueres, Barcelona… Però també Montserrat, Filo, Encarnación, José María o Eduardo. Imatges que posen noms i cares a unes veritats que indefectiblement el pas del temps esborrarà. Tant si es tracta de rostres de persones com de runes o façanes, les fotografies ens despleguen un paisatge essencial fet d’absències i temps acumulat. La mirada silenciosa dels individus i l’obsolescència dels objectes, evoquen la memòria callada.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies