Humberto Rivas ja té oficialment la seva plaça

També Can Basté bateja l’espai del davant de la masia

Després de 5 anys, el fotògraf Humberto Rivas ja té la seva plaça, just darrera del centre cívic Can Basté, entre el Santuari de Santa Eulàlia de Vilapicina i el Mercat de la Mercè. La proposta de nomenclàtor va sortir del centre cívic i de l’AV del Turó de la Peira, per la relació estreta que tenia Rivas amb Can Basté, on va ser professor de fotografia. L’any 2014, durant la celebració del Fòrum Fotogràfic Can Basté, ja es van instal·lar amb la intervenció de la família Rivas quatre plaques simbòliques amb el nom del fotògraf, en espera que Nomenclàtor aprovés i col·loqués les definitives. Però han hagut de passar cinc anys de queixes i reivindicacions per part de l’AV del Turó de la Peira i Can Basté, perquè es rectifiqués un error burocràtic que el 2014 va batejar amb el nom del fotògraf una plaça equivocada, la del davant el centre cívic, que tampoc tenia nom en aquell moment, enlloc de l’espai del darrere. Aleshores es va haver de reiniciar tot el procés i es va aprofitar per donar nom a les dues places. La del davant s’ha oficialitzat com a plaça de Can Basté i a l’altra banda de la masia, la placa recull el nom d’Humberto Rivas. Precisament aquesta plaça és un dels espais expositius a l’aire lliure que fa servir centre en determinades ocasions.

Amb motiu de la descoberta de les plaques, Can Basté ha recuperat fins al 8 de febrer l’exposició Huella, cedida per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. En aquest projecte, Rivas va immortalitzar durant deu anys, entre el 1995 i el 2005, escenaris i personatges vinculats a la Guerra Civil. Terol, Belchite, Corbera d’Ebre, Figueres, Barcelona… Però també Montserrat, Filo, Encarnación, José María o Eduardo. Imatges que posen noms i cares a unes veritats que indefectiblement el pas del temps esborrarà. Tant si es tracta de rostres de persones com de runes o façanes, les fotografies despleguen un paisatge essencial fet d’absències i temps acumulat. La mirada silenciosa dels individus i l’obsolescència dels objectes evoquen la memòria callada.

Humberto Rivas, fotògraf argentí, va ser una de les figures clau de la fotografia creativa a la ciutat i, durant molts anys, professor a l’Espai Fotogràfic Can Basté. Humberto Rivas va ser un dels impulsors de la primera edició de la Primavera Fotogràfica de Barcelona. El 1997 va rebre el Premi d’Arts Plàstiques Ciutat de Barcelona, el 1998 el Premi Nacional de Fotografia del Govern espanyol, i un any després, el 1999, se li va concedir a Argentina el Premio Konek. L’any 2009 va rebre la medalla d’or al mèrit artístic, just després de la seva mort.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies