50 anys de Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova

Un local petit però amb molta història que es recull en un llibre enciclopèdia

El Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova celebra enguany 50 anys en funcionament, esdevenint un dels equipaments d’aquest caire més veterans de la ciutat. A més dels parlaments i una exposició històrica, l’aniversari ha servit per presentar l’Enciclopèdia de la Vida, un llibre manuscrit pels mateixos protagonistes, usuaris del casal, que expliquen les vivències i records.

50 anys d’història i una victòria femenina

El ‘Hogar del Jubilado’ es va estrenar el 26 de gener de 1970, juntament amb la Biblioteca Popular “Juan Grabulosa” a uns baixos d’un edifici del Patronat de l’Habitatge, al carrer de Platja d’Aro. En aquell moment depenien del Centre Social de la Trinitat i aquest, al mateix temps, del Patronat. La biblioteca va tancar fa anys però el ‘Hogar del Jubilado’ es va adaptar als nous temps i es va convertir en Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova. L’espai, de no gaires dimensions, va servir de punt de trobada i convivència en un barri nou, sense altres equipaments. I encara avui manté l’aire familiar i d’amistat.

En una primera època era un casal bàsicament masculí on es jugava a dòmino i hi havia fins i tot un barber. Però a partir de 1998 es va transformar, amb l’arribada de la primera dona a la junta. Les dones van guanyar terreny primer en l’espai i després en la junta, fins a arribar a l’actualitat, en què l’equipament està en mans de dones. Tot i ser un local petit, és ben ple de vida i s’hi desenvolupen tallers de memòria, gimnàstica, manualitats i diverses celebracions. Un altre factor que va impulsar l’activitat dins el casal va ser l’arribada l’any 2005 del Programa de dinamització de gent gran del Districte de Nou Barris, que ha acompanyat l’associació de gent gran en aquelles necessitats que han anat sorgint aquests anys.

L’Enciclopèdia de tota una vida a la Trinitat Nova

Els usuaris i usuàries del casal han deixat com a testimoni de l’efemèride la seva pròpia Enciclopèdia de la Vida. Amb la col·laboració de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i l’entitat Revive la Trinitat Nova, s’han recollit vivències i fotografies del veïnat anònim. Tot un conjunt d’experiències manuscrites amb la lletra dels protagonistes que també expliquen la història del barri. Aquest és el primera edició d’una l’enciclopèdia que, segons l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, tindrà continuïtat en altres barris del districte.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies