Un any dedicat als 50 anys d’associacions veïnals a Nou Barris

L’Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris recorda les persones que van lluitar per millorar els barris

L’abril de 1970 es va fundar l’Asociación de Vecinos de 9 Barrios, la primera associació veïnal del districte de Nou Barris. De fet el nom surt precisament de la publicació d’aquesta entitat, que agrupava els nou territoris de la zona. Amb motiu del 50è aniversari de la fundació, l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris ha decidit dedicar al llarg de l’any tota una sèrie d’activitats per recordar la feina que van fer i fan les associacions veïnals per millorar els barris. “Hi ha una part de la història de les associacions i líders veïnals que és molt coneguda – explica Arnaldo Gil, de l’arxiu – Però nosaltres volem fer visible la història de molts altres veïns i veïnes anònims que van participar de les lluites també.”

Les activitats ja han començat a la zona nord amb una passejada històrica i en breu es dedicarà una de les trobades de les Històries de cafè a les lluites veïnals d’aquest territori. A banda d’aquestes dues activitats, que s’estendran per tots els barris, l’arxiu prepara també dos seminaris i tres exposicions. També demanarà al Districte la instal·lació d’una placa que declari els moviments veïnals com a part del patrimoni immaterial.

50 anys de les primeres associacions

L’embrió de les primeres associacions de veïns al districte van ser els grups de propietaris i caps de família de la zona. En poc temps, aquestes entitats nascudes sota el paraigües franquista es van girar cap a una vessant més veïnal i reivindicativa. “És un fet de subsistència, van sorgir el que anomenem les lluites primàries, la gent no tenien cases, ni llum…”, comenta Arnaldo Gil. La gran quantitat de gent que va migrar a Barcelona no només ho va fer per trobar feina i millorar, moltes persones fugien també dels senyors dels pobles en busca d’una vida millor. “A les associacions veïnals també hi ha un component polític molt gran que lidera la lluita antifranquista”, afegeix Gil.

Donar veu a les persones anònimes

Un dels objectius de l’arxiu és sempre donar veu a les fonts no oficials, que normalment queden oblidades en el relat de la història. “Volem rescatar de l’oblit molts fets i persones – explica Arnaldo Gil – Moltes persones que hi havia a les associacions, que no militaven en partits i tampoc tenen un nom destacat en la història local.” L’arxiu ha col·laborat i col·labora molt en la conservació de la història i documents del moviment associatiu del districte. A més, com a membre de la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Veïns de Nou Barris treballa molt amb les associacions veïnals. “Avui dia, trobar gent que treballi de manera altruista per millorar els barris és molt revolucionari”, comenta Gil.

Passejades, xerrades, exposicions i seminaris

Per commemorar el 50è aniversari de les associacions de veïns, l’Arxiu ha preparat diferents activitats al llarg de l’any. En primer lloc faran set passejades per explicar la història dels moviments i lluites veïnals en els diferents barris. També dedicaran el seu cicle de xerrades ‘Històries de cafè’ a parlar amb alguns dels líders veïnals que encara estan en actiu, com a punt de partida per animar altres persones més ‘anònimes’ a aportar el seu punt de vista.

En segon lloc, l’arxiu també està organitzant tres exposicions: una de revistes, una de cartells i una tercera amb una mostra de la documentació de les associacions, que custodien des de fa anys.

Com a actes centrals hi ha previst celebrar dos seminaris sobre el tema, un de caire local i un segon amb visió de ciutat. Per últim, l’arxiu ha iniciat els tràmits per demanar la col·locació d’una placa durant la Festa Major de Nou Barris que declari les associacions veïnals com a patrimoni immaterial del territori.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies