Demanen adaptar el Parc del Turó de la Peira a les necessitats dels veïns

L’AV del barri demana un estudi tècnic i social per remodelar tot l’espai 

L’AV del Turó de la Peira demana a l’Ajuntament que faci un estudi tècnic i social per remodelar el gran parc que tenen al barri. Segons l’entitat, el parc del Turó de la Peira no té el manteniment que hauria de tenir i necessita renovar-se. A més, consideren que el projecte del futur parc hauria de tenir en compte les necessitats dels veïns, entitats i usuaris de l’espai.  Per aquest motiu, l’associació de veïns ha decidit engegar una campanya per adaptar el parc als usos d’ara i del futur.

Segons l’AV del Turó de la Peira no hi ha prou personal al parc per mantenir la gespa i la vegetació en condicions. Denuncien que hi ha parts del terreny sense gespa i les arrels d’alguns arbres trenquen els camins asfaltats. També demanen que es renovi el mobiliari urbà com ara els antics bancs situats a les clarianes que es troben entre els camins. “Les taules que hi ha en una de les zones de picnic i descans estan desenganxades del terra – explica Antonio Silva, president de l’AV del Turó de la Peira – Això permet que els incívics moguin les taules de lloc i les muntin unes sobre les altres.”

Un pipicà amb despreniments        

Una de les zones més degradades del parc és el pipicà que es troba en una antiga pedrera que hi havia al parc. “Es va fer el pipicà, es va posar una porta, es va fer una font, però això no té un manteniment. – denuncia Silva – A més, quan plou, aquí podem tenir molts problemes perquè no hi ha dia que plogui i no caiguin pedres del mur que hi ha a tocar. La reixa de protecció s’ha sortit i és molt insegur per a la gent i els animals.”

Un estudi del usos

Per a l’entitat veïnal, cal repensar el parc en funció de les necessitats que tenen els usuaris i veïns de l’espai. “Pensem que és l’hora de fer partícips als veïns per poder adaptar als usos que fa el veïnat d’aquest parc, al seu ús actual. – explica Daniel Agudo de l’AV del Turó de la Peira –  Pensem que la darrera reforma es va fer a principis del 2000 i han passat molts anys, un canvi generacional que ha canviat els barris i potser s’haurà d’adaptar el parc als usos del veïnat.” Segons l’associació de veïns un estudi social permetria resoldre els problemes d’incivisme que hi ha actualment al parc. “No es tracta només de decidir si es tanca o no el parc, que d’això ja en parlarem – comenta Silva – Volem que els veïns decideixin com volen que sigui el parc i quins usos ha de tenir.”

Únic parc de Barcelona amb vistes a Collserola i el mar

Des de la seva ubicació privilegiada el Parc del Turó de la Peira és l’únic parc que ofereix vistes de Collserola i el mar. L’espai verd és com un oasi amb una gran varietat vegetal. Diversos camins recorren un itinerari fins arribar al cim, situat a uns 140 metres d’altitud, on hi ha el mirador.  Una gran pineda, formada per pins blancs i pinyoners, s’estén per tot el parc i es concentra sobretot en una zona forestal ubicada al vessant nord.  A banda de pins, hi ha oliveres, xiprers i para-sols de la Xina. El vessant més de solell té en canvi zones més enjardinades amb arbustos i més varietats vegetals, com les figueres de moro.

El parc té una superfície de 7,71 hectàrees, que havien estat part d’una antiga pedrera propietat de la marquesa de Castellbell. Durant la Segona República va passar a mans municipals i l’any 1936 es va inaugurar com a parc públic.  Posteriorment s’hi van anar incorporant nous terrenys fins arribar a l’any 1977, quan es va inaugurar la primera remodelació.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies