L’aspecte que pren la façana del Castell de Torre Baró no agrada als veïns

L’AV del barri i l’Arxiu Històric de les Roquetes- Nou Barris, en contra de la remodelació que està fent l’Ajuntament

Quan l’Ajuntament va presentar fa dos anys a les entitats el projecte per restaurar la façana del Castell de Torre Baró van ser moltes les veus crítiques. Des de l’Arxiu Històric de les Roquetes – Nou Barris ja es va advertir que la solució als despreniments no havia de passar per perdre part de la fesomia original de l’equipament.  La proposta de revestir la façana implicava canvis significatius en l’estètica de la torre, segons l’arxiu. L’entitat, però, confiava que els experts trobessin una altra solució que no passés per un arrebossat de les parets exteriors. Ara, veient els resultats de les obres que ja van començar fa un mesos, reafirmen la seva postura. Compten, a més, amb les crítiques que, fa un parell de setmanes, el hi van fer arribar des de l’AV de Torre Baró.

L’Ajuntament va prendre la decisió de tancar l’equipament a finals de l’any passat per dur a terme les obres que recomanava un informe tècnic encarregat per resoldre els petits despreniments de les pedres que configuren la façana i algunes esquerdes. L’anàlisi del material va detectar una degradació dels materials que només es podia resoldre, segons l’informe, amb un sanejament i un recobriment. El problema vindria de lluny, ja que la raó és la pròpia naturalesa dels materials emprats, però amb la rehabilitació del 2014 es va utilitzar ciment Portland. Això podria haver incrementat la patologia per les reaccions químiques dels materials. La pluja, el vent, la contaminació i les sals solubles de la brisa marina també haurien contribuït en la degradació.

El revestit de les obres, que ja es deixa veure, ha fet saltar les alarmes entre molts veïns de la zona i entitats. L’aspecte del Castell de Torre Baró no llueix com abans. El morter ha recobert les pedres originals de l’equipament tan emblemàtic per als veïns. Encara falta per veure com quedarà el color de la veladura que es farà a posterior amb calç i pigments naturals. La intenció és que aquesta imiti els colors dels carreus originals. Tanmateix, l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris considera que aquesta solució canviarà totalment la fesomia d’un dels símbols de Nou Barris.

La Torre del Baró, de 1905, és un dels gran símbols de Nou Barris i, tot i això, ha passat bona part de la seva història buida i en procés de degradació. El novembre de 2014 va estrenar una remodelació que el va convertir en un centre d’interpretació històrica i ambiental. Funciona com a mirador i punt d’informació de Collserola, a banda de les visites guiades pel castell i la seva història. A més, ofereix activitats programades per a les escoles i per als excursionistes, i un cicle de concerts de blues en cap de setmana.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies