Mor Ignasi Catalán, el líder veïnal que va crear el nom de Nou Barris

Va ser un dels fundadors de l’Associació de Veïns de la Secció Vallbona – Torre Baró – Trinitat

Són dies tristos, amb més esqueles del que seria habitual. Fa un parell de dies el coronavirus es va emportar el mossèn Joan Quadrench, rector dels barris de Verdum i Roquetes, qui va impulsar la creació del DISA, el servei de distribució d’aliments per a famílies necessitades amb seu al barri de Porta. Estava vinculat al grup de capellans obrers de El Padró.

En el cas d’Ignasi Catalán la COVID-19 no va tenir res a veure. Catalán era un líder veïnal de la Trinitat Vella però amb un paper cabdal  per a Nou Barris. I és que va crear el nom amb què anys més tard es va batejar el districte: Nou Barris. Havia participat molt activament en la creació de l’Associació de Veïns de Trinitat Vella i, juntament amb altres activistes veïnals com ara Manuel Vital i Cirilo Poblador, va fundar l’Associació de Veïns de la Secció Vallbona – Torre Baró – Trinitat. Aquests nous barris situats al nord de Sant Andreu estaven aleshores afectats per un pla urbanístic de l’alcalde Josep Maria de Porcioles que pretenia reordenar-los. Els veïns es van mobilitzar i el mateix Ignasi Catalán va poder fer sentir les seves protestes al plenari en què es debatia el pla, que finalment no es va aprovar.

Les mobilitzacions van anar acompanyades d’una publicació per difondre els avanços i les reivindicacions dels barris: era la ‘Hoja informativa de la Associación de Vecinos del sector de Vallbona – Torre Baró – Trinidad, que comprende también los barrios de Verdun, Roquetas, Prosperidad, Canyelles y Ciudad Meridiana’. Un nom que Ignasi Catalán va considerar massa llarg i poc pràctic, així que va comptar els barris afectats i va decidir que el butlletí es diria dels ‘Nou barris’.

El 1980 es va configurar el nou mapa dels districtes de la ciutat, basant-se en criteris de geografia, història i la voluntat dels habitants de la zona. En el cas de Nou Barris, va tenir preferència aquest últim i l’Ajuntament va adoptar el nom proposat per Ignasi Catalán. Calia dotar de personalitat el que fins llavors es coneixia com els Barris del Nord, perquè es trobaven al nord de Sant Andreu. I tanta fortuna va fer el nom d’aquell butlletí veïnal que actualment és el nom del districte, encara que ja no abasti nou barris, sinó 13.

És curiós que precisament el creador del nom del districte, va quedar-ne fora, ja que el seu barri, la Trinitat Vella, va ser ubicada a Sant Andreu. Des d’allà va continuar amb el seu activisme i va participar en moltes lluites veïnals.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies