Els dos Ateneus de fabricació de Nou Barris col·laboren en la impressió de protecció sanitària

Al Parc Central i a Ciutat Meridiana es produeixen diàriament unes 80 viseres per a pantalles de protecció facial

Els professionals que lluiten a primera línia contra la Covid-19 van alertar de seguida que els calien materials de protecció, com ara mascaretes o bates, així com els respiradors, una màquina fonamental per als pacients, sobretot els més greus. Van ser moltes les persones i empreses que van començar a fer donacions de material, o que, fins i tot, van començar a cosir a casa mascaretes. La comunitat ‘maker’ van donar també un pas endavant, amb la creació i compartició d’un disseny de respirador i de pantalla de protecció a mode de mascareta, per prevenir el contagi de la Covid-19 i contrarestar la manca d’abastament d’aquests recursos. Makers d’arreu han començat a produir amb les seves impressores 3D aquest material. L’Ajuntament també participa a la iniciativa a través dels Ateneus de Fabricació. Això vol dir que en el cas de Nou Barris, s’estan imprimint mascaretes als equipaments situats a Ciutat Meridiana i al Parc Tecnològic, al costat de la Seu del Districte, aquests dispositius, indispensables per evitar el contagi i la propagació del virus entre els professionals sanitaris i els sectors més exposats, com el personal de seguretat, de serveis socials, de les residències de gent gran i dels comerços que es mantenen oberts.

Concretament aquests dies es va començar a fabricar viseres per a pantalles de protecció facial, amb una producció diària d’aproximadament 80 unitats, i es preveu que els propers dies s’iniciï la confecció d’obridors de portes, mascaretes i protectors oculars, un cop els prototips siguin validats per tècnics sanitaris i sempre que els recursos dels ateneus ho permetin.

L’organització dels diferents professionals de la comunitat maker va començar amb una coordinació a escala estatal, que s’ha concretat amb el desenvolupament de subgrups per províncies i zones de manera completament altruista i sense ànim de lucre. A Barcelona i l’àrea metropolitana, la producció es gestiona des dels ateneus de fabricació digital i l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja, al districte de Sant Andreu. En total la xarxa d’ateneus de fabricació digital de l’Ajuntament la formen cinc equipaments (la Fàbrica del Sol, les Corts i Gràcia, a més dels dos de Nou Barris), als quals s’han adherit dos espais addicionals habilitats per a la producció (el Punt Multimèdia – Fab Casa del Mig i el Servei de Prototipatge de Barcelona Activa). En total, s’han posat en marxa 23 impressores en 3D, i hi ha un equip de 20 persones que gestionen aquestes impressores, tant presencialment com telemàticament, i fan funcions de producció, emmagatzematge i distribució.

Pel que fa als fabricaires particulars, es gestionen tant des de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja com des del magatzem municipal. El material que es rep es desinfecta i s’empaqueta per enviar-lo a centres sanitaris i altres equipaments amb necessitats d’abastament.

Tant la comunitat maker com els particulars que donen el material que produeixen són un clar exemple dels avantatges de l’humanisme tecnològic, que prioritza l’ús de la tecnologia per millorar la qualitat de vida de les persones.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies