Amparo Iturriaga: “Quan algú estossega a Barcelona, les Roquetes es constipa”

L’associació de veïns reclama polítiques socials per a un dels barris amb positius en coronavirus registrats

Fa uns dies es va donar a conèixer les dades sobre els positius en coronavirus registrats a cada àrea bàsica de salut de Catalunya. El mapa interactiu va il·lustrar que Nou Barris i altres zones de nivell socioeconòmic baix, eren les zones on s’hi havien trobat més positius en Covid-19. Sempre cal prendre aquestes xifres amb prudència, ja que s’ha de recordar que existeixen persones contagiades asimptomàtiques i altres a qui, tot i tenir símptomes, no se’ls ha fet el test. Però les dades assenyalaven Verdum i les Roquetes com a dos focus importants. “Quan algú estossega a Barcelona, les Roquetes es constipa”, afirma Amparo Iturriaga, de l’AV de les Roquetes. “No es fan polítiques socials per canviar les coses, tan sols hi posen pedaços, i acaba plovent sobre mullat.” Com ella, són molts els creuen que les desigualtats socioeconòmiques es reflexen a les xifres. La Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Nou Barris juntament amb SAP Muntanya van fer un comunicat al respecte:  “Sabem que les desigualtats de renda estan directament relacionades amb la qualitat de la salut: condicions de salut prèvies, condicions dels habitatges, alimentació, etc.” Per aquesta raó, reclamen més recursos en salut per al districte, que reverteixin les retallades en sanitat: “Donada la gravetat de la situació, i més enllà dels necessaris canvis en les polítiques públiques a llarg termini, cal que els barris més afectats per l’emergència sanitària rebin una assistència prioritària, amb dotacions de personal i de materials adequades de forma immediata.”

De fet, ja fa temps que es coneix que el veïnat de Nou Barris té una esperança de vida inferior als veïns de Pedralbes. Blanca de Gispert, metgessa del CAP Trinitat Vella, afirma: “Les poblacions més pobres són més susceptibles de tenir malalties. Probablement en aquests barris s’hi concentren més edificis que no permeten fer un aïllament correcte. Ja sigui perquè el domicili té condicions precàries de ventilació, com per una qüestió d’espai. Són pisos en què viuen moltes persones“. D’altra banda, l’últim informe de l’Ajuntament indica que Nou Barris és dels districtes amb la renda familiar “per capita” més baixa. Això es tradueix, per exemple, en perfils professionals que no poden fer teletreball o confinar-se a casa com ara personal de neteja o treballadors de supermercat.

Tot i així, cal remarca que no tot són males notícies. Nou Barris continua demostrant que, tot i els problemes, és un districte solidari com ho demostren les xarxes de suport mutu que s’han engegat als barris, a les que s’afegeix les Roquetes. Fins ara s’havia teixit l’ajut d’una forma més anlògica, però ara els podeu trobar a internet a través del mail xarxasuportroquetes@gmail.com o responent al formulari del web del pla comunitari. Allà us hi podeu apuntar per donar o per rebre col·laboració veïnal.

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies