Històries de Covid-es: suport en xarxa a Verdum

Joan Villar coordina i rep col·laboració de la teranyina veïnal solidària

Hem superat el primer mes del confinament causat per la Covid-19. Dies d’incertesa i prudència, i sobretot, de quedar-se a casa pel bé de tots i totes. Des de NouBarrisNet hem volgut obrir una finestra i colar-nos en diverses llars noubarrienques per descobrir com s’està vivint aquest temps tan excepcional. Cada dia us apropem el punt de vista particular de veïns i veïnes que viuen la crisi des de la primera línia, dins les UCI, col·laborant en una de les xarxes de suport, fabricant mascaretes, darrere el mostrador d’una farmàcia, o aportant la seva feina artística per fer més lleugera la clausura, entre d’altres. Dibuixarem un prisma en què viurem en primera persones les preocupacions, la professionalitat, l’optimisme, l’entrega i la solidaritat dels noubarriencs.

Avui hem parlat amb un dels veïns i veïnes que formen part d’una iniciativa que ha recuperat el veïnatge i la solidaritat dins el barri per solucionar els problemes o necessitats que planteja aquesta crisi. Joan Villar es troba dins el grup de persones amb risc, així que està confinat en un pis de 44 metres quadrats al Verdum. Però des d’allà, juntament amb altres dos veïns, van organitzar una xarxa en què qui pot, ofereix ajuda a qui en necessita, al mateix temps que també en rep, si li cal. Una de les idees que més l’emociona és, que enmig d’aquesta crisi que ha fet trontollar els móns particulars de cadascú, s’ha reactivat el veïnatge. “Estem fent barri. Moltes persones estàvem desconnectades del barri i desconnectades entre nosaltres. Al barri i dins la xarxa hi ha moltes diferències culturals, socials, polítiques… tot això ens ho estem saltant. Posem en comú els problemes per buscar una solució. Estem fent un pas endavant enorme com a societat.”

Entre les persones que, com ell, necessiten ajuda per fer la compra o recollir medicaments, per exemple, es troba la gent gran del barri. Un sector de la població complicat d’accedir aquests dies de confinament, sobretot per les barreres tecnològiques. “A la gent gran ens costa arribar perquè la majoria no té xarxes socials, ni accés a internet.” La connexió ve aquests dies a través del personal farmacèutic. “Les farmàcies són importantíssimes perquè detecten i ens diuen les persones que viuen soles i ens demanen si li podem fer una mena de seguiment. No som professionals, som veïns que exercim el veïnatge actiu, i el que fem és trucar aquesta persona, preguntar-li si està bé, si necessita res, et trobes bé? Preguntem pels símptomes, per si aquesta persona té símptomes o no. Mantenim molt la distància. Tot i això procurem evitar la discriminació cap a les persones que poden ser positiu en covid-19.” I, sovint, aquesta estona de conversa té tan bons efectes sobre la salut de persones grans que viuen soles com un bon medicament. Obren una finestra enmig del silenci.

En Joan se sent molt satisfet dels fruits que recullen amb aquesta iniciativa, i confia que sigui el primer pas per a un canvi social. “Creiem que d’aquí pot néixer o recuperar-se una nova societat que posi al centre els valors socials, la dignitat humana. Què tenim de valuós? La dignitat. Som persones, tenim força, ganes… No es pot condicionar al poder adquisitiu, perquè mai el tindrem en aquest barri. Mai serem Pedralbes o Sarrià. Això ho hem de tenir clar. El que ha d’importar és mantenir-nos sencers com a persones, amb les nostres famílies, amics i el nostre entorn social.”

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies