Històries de covid-es: des de l’equip comunitari de l’Institut Escola Trinitat Nova

L’Otger Cano és un dels professionals que vetllen per la situació dels alumnes i les famílies

Hem superat el primer mes del confinament causat per la Covid-19. Dies d’incertesa i prudència, i sobretot, de quedar-se a casa pel bé de tots i totes. Des de NouBarrisNet hem volgut obrir una finestra i colar-nos en diverses llars noubarrienques per descobrir com s’està vivint aquest temps tan excepcional. Cada dia us apropem el punt de vista particular de veïns i veïnes que viuen la crisi des de la primera línia, dins les UCI, col•laborant en una de les xarxes de suport, fabricant mascaretes, darrere el mostrador d’una farmàcia, o aportant la seva feina artística per fer més lleugera la clausura, entre d’altres. Dibuixarem un prisma en què viurem en primera persones les preocupacions, la professionalitat, l’optimisme, l’entrega i la solidaritat dels noubarriencs.
Una de les grans apostes de l’Institut Escola Trinitat Nova ha estat des del principi, fer barri. A més, de l’equip docent, els mestres, l’equipament compta amb un equip comunitari, en què hi trobem l’equip directiu, dues integradores socials, una educadora emocional, una promotora escolar, una dinamitzadora audiovisual, una educadora social i un dinamitzador comunitari. Amb aquest últim, Otger Cano, hem parlat perquè ens expliqui com estan vivint aquesta crisi.

Les tasques habituals han patit –com a tot arreu- un daltabaix important i s’han adaptat a la nova situació. “L’equip comunitari tenim la funció dins l’institut escola de treballar amb la comunitat, fer xarxa amb el barri i amb les entitats, i clar, aquests dies ens hem trobat molt limitats, perquè no podem fer vida de barri i tot es limita a les noves tecnologies, a les eines telemàtiques, a crear eines de suport, intentar donant suport, acompanyament.” Habitualment l’Otger s’encarregava de fer de pont, de nexe, entre l’institut escola i la Trinitat Nova. Ara junt amb els seus companys estan teletreballant, pendents del benestar dels alumnes i de les famílies.

“Estem fent acompanyament a famílies, un suport molt individual. Cada tutor truca a la família i parla amb l’alumne i amb la família, i a partir d’aquí detectem necessitats a cada família. Des de necessitats més pràctiques, com el tema d’internet i les noves tecnologies perquè l’alumne pugui treballar els materials que es donen des de l’aula, a altres situacions de falta de recursos i de risc d’exclusió social. Tenim famílies que, per exemple, no tenen permís de residència. Això fa que no puguin accedir a les ajudes oficials, que s’hagin de buscar vies alternatives. També ens trobem amb famílies que necessiten ajuda a l’hora de fer tràmits burocràtics o administratius perquè no tenen els coneixements o els recursos, doncs l’equip de comunitari i l’equip de professorat, intentem ajudar-los.” Un exemple són les crides i les gestions que han fet, quan han detectat endarreriments en la recàrrega de les targetes de les beques menjador, essencials en algunes llars per alimentar els infants. O la demanda de tauletes per als alumnes del centre. “D’aquí poc arribaran recursos de noves tecnologies perquè tots els nens tinguin tauletes, perquè ens havíem trobat que no en tenien, que potser tenien un mòbil per a tota la família. I amb les dades d’internet super limitades, així que no podien treballar amb això.”
Però sobretot, des de l’equip comunitari es preocupen per l’estat emocional d’infants i famílies. “Tenir una educadora emocional a l’equip també dona recursos i estratègies per treballar això amb els nens, a l’hora de buscar recursos, a l’hora de buscar activitats, per expressar tot això que estem passant a través de diverses tècniques.” La part positiva, creu, és que aquesta crisi també és una oportunitat per enfortir el vincle entre tota la comunitat educativa de l’IE Trinitat Nova: equip docent, equip comunitari i les famílies.

A més d’aquesta funció d’acompanyament a les famílies i els alumnes, l’Otger ha traslladat la seva dinamització comunitària a dotar d’eines i recursos la xarxa de suport mutu de la Trinitat Nova. En aquest sentit, també hi troba un gran oportunitat. “És un barri on darrerament hi havia poca participació, ara s’ha creat una xarxa de suport mutu a través de veïns i veïnes del barri, gent que no potser no està acostumada a treballar en comunitat, que jo espero que quan tot així passi, aquesta gent que està treballant ara, continuï després.” Per a ell, a més, aquest confinament pot ajudar a recuperar un veïnatge que semblava ja desaparegut. “Potser estàs sol a casa i sense adonar-te estàs parlant amb la veïna o tens un grup amb els veïns del blocs del costat, per veure si els fa falta alguna cosa… coses que havíem anat perdent, potser. Podem recuperar la relació amb l’entorn més proper, conèixer la gent que tens al costat i saber que pots comptar amb ella.”

NouBarris.Net

Vols rebre el butlletí?

Política de privacitat

Ús de "cookies"

Aquest lloc web utilitza "Cookies", pot veure la política de "cookies", aquí.

ACEPTAR
Aviso de cookies